Těhotenská cukrovka: Co to je a proč nás potkává?

V těhotenství mi byla trochu nečekaně diagnostikována těhotenská cukrovka. Až na občasné ochutnání se už spoustu let stravuji zdravě, paleo/low carb nebo dokonce podle autoimunitního protokolu. Sportuji, nemám nadváhu a cukrovku nemáme v rodině. Přesto přišla. Jsem Lucka z webu K Nakousnutí a tímto videem načínám sérii o těhotenské cukrovce.

Chci na začátek říct, že těhotenská cukrovka je něco, co neovlivníte: Nic si nevyčítejte, pokud jste ji dostali. Roli v tom hraje genetika, Váš věk a nejspíš spousta dalších faktorů, o kterých ještě ani nevíme. Samozřejmě, dnešní nezdravý životní styl a nadváha nebo obezita a s ní spojené komplikace vzniku cukrovky napomáhají, ale ze zkušenosti v čekárně na diabetologii můžu říct, že asi polovina maminek měla normální váhu nebo byly dokonce úplně štíhlé.

Na začátek nutno ještě zmínit, že ze všech komplikací, které Vás v těhotenství mohou potkat, je cukrovka nejsnáze řešitelná a snad i nejméně nebezpečná, pokud budete dodržovat určitá pravidla. Jasně, nemusí to být úplně jednoduché, najednou se začít orientovat ve výživových hodnotách potravin nebo v množství sacharidů na porci. Mnoho lidí ale na mé stránky přichází ze zájmu o nízkosacharidovou stravu a pro ty to bude úplně snadné. A i ostatní se s tím určitě snadno poperou. Proto jsem natočila tato videa, abych pomohla všem maminkám se v tom orientovat.

Každopádně, pokud se po diagnoze cukrovky cítíte mizerně, bojíte se o své malé nebo máte výčitky, co jste mohly udělat jinak, nemějte. Cukrovka je opravdu jen malá komplikace a s dietním režimem a případně doporučením od lékaře (protože ani kdyby došlo na inzulin, není to vůbec žádný problém) bude všechno v pořádku. Všechno zvládnete a miminku bude stejně dobře, jako byste cukrovku neměli.

Jak těhotenská cukrovka vzniká?
Cukr v krvi se v těle udržuje v poměrně malém rozsahu. Příliš nízká hodnota i příliš vysoká jsou rizikem. Pokud bychom měli cukru v krvi málo, naše tělo nebude mít rychlou energii a zkolabujeme. Pokud ho máme moc, také se budeme cítit nepříjemně, navíc v dlouhodobém horizontu nám začnou vznikat srdečně cévní problémy, problémy s očima a podobně. Cukr je prozánětlivý a proto ho určitě nechceme mít v krvi více, než musíme.

Těhotenství je ale to speciální období, vlastně taková hormonální bouře. A protože všechny hormony se ovlivňují vzájemně, může dojít k tomu, že naše tělo nedokáže s cukrem pracovat jako normálně.

V principu to může mít dvě příčiny. První je, že Vaše slinivka neprodukuje dostatek inzulinu, který má cukr z krve uklízet do buněk. Proto jsou například ohroženy maminky ve vyšším věku, protože jejich slinivka už může pod zátěží pracovat o něco hůře, než tomu bylo v 18.

Druhá příčina může být v tom, že tělo sice inzulínu produkuje dost, ale jaksi ho přestane poslouchat, takže zase cukr v krvi zůstává déle, než by měl. Tohle je princip vzniku cukrovky druhého typu, té takzvané stařecké, která se ale dnes objevuje v čím dál mladším věku. Většinou je spojená zase s nezdravým životním stylem, ale i zde hraje roli genetika. Někdy se tedy může stát, že těhotenská cukrovka je vlastně u maminky odhalením cukrovky druhého typu. V takovém případě Vám cukrovka možná zůstane i po těhotenství, ale v naprosté většině případů cukrovka po porodu (přesněji po porodu placenty, která vylučuje velké množství těhotenských hormonů) okamžitě mizí.

Jak se cukrovka diagnostikuje? Jedná se o zvýšený cukr v krvi, buď ráno na lačno a nebo pak hodinu po jídle. Samozřejmě, cukr může být zvýšený i jindy, jen na jiné hodnoty nemáme referenční tabulky a tak se sledují právě tyto hodnoty. Cukr v krvi na lačno budoucím maminkám měří už na začátku těhostenství: zhruba v 11. týdnu v rámci odběru krve. Není moc běžné, že by se cukrovka projevila už teď, takže tady bude nejspíš ještě vše v pořádku a pak budete ve 24.-28. týdnu těhotenství odeslaná na takzvaný OGTT – orální glukózový zátěžový test. Přijdete na lačno, změří Vám cukr a pokud je v pořádku, dají Vám vypít asi 3 dcl roztoku glukózy (který je jako sladká limonáda) a čekáte na dva odběry – po hodině a po dvou. V té době jen sedíte v čekárně, pohyb by zvýšil zpracování cukru z krve a to nechceme. Pokud se vejdete do hodnot v tabulkách, máte vyhráno a cukrovku pravděpodobně nemáte. Pokud kterákoliv z hodnot (lačná, po hodině a po dvou) limit překročí, pak cukrovku máte.

Samozřejmě se asi může stát, že hodnota někdy bude falešně pozitivní nebo falešně negativní. Stoprocentní jistotu byste měli jedině pokud se budete denně měřit spolehlivým glukometrem.

Ještě zmíním, že zátěžový test je poměrně kontroverzní. Na internetu najdete diskuze, kde lidé test hodně odsuzují, že zbytečně zatěžuje organizumus nebo mimimko. Já s tím úplně nesouhlasím (a to se samozřejmě ani mně nelíbí myšlenka prolití se cukerným roztokem). Faktem ale je, že pokud si sem tam v těhotenství nebo mimo něj dáte v návalu chutí nebo na oslavě dort nebo se nacpete nějakými sušenkami nebo v létě sorbetovou zmrzlinou, nálož máte úplně stejnou. A kdo nic takového nezažil? Mnohem důležitější je zjistit, že cukrovku máte a nastolit ten správný režim pro vás i miminko. Jednorázově to není žádná velká zátěž. Je zbytečné se testu bát. Občas se při něm někomu udělá trochu nevolno, ale není to moc běžné a je to o to pravděpodobnější, pokud z toho máte přehnaný strach :-)

Jaká rizika pro nás z neléčené těhotenské cukrovky plynou?
Už jsem zmiňovala riziko rozvoje cukrovky druhého typu. Neznamená to, že těhotenská cukrovka by to riziko zvýšila, ale že už jste v rizikové skupině a těhotenství jen ukázalo, že k tomu máte vlohy. Čísla ze studií se liší, zřejmě riziko vzniku cukrovky druhého typu později ve vyšším věku je zhruba 50%, u obézních pak zhruba 80%. Neberte ale tato čísla příliš vážně, mnoho neznamenají. Přesto to pro nás může být dobrý impuls se o sebe starat i po těhotenství, nejen ze strachu o miminko.

Kromě toho jsou rizika pro maminku minimální. Naprostá většina cukrovkových komplikací vzniká za roky. Takže pár týdnů až měsíců i u neléčené cukrovky Vám pravděpodobně nic neudělá.

Mnohem horší je to ale pro miminko. Nekompenzovaná cukrovka výrazně zvyšuje riziko potratu, preeklampsie, vysokého krevního tlaku v těhotenství (které jsou zase rizikem hlavně pro to malé). Vzniká pravděpodobnost, že Vaše dítě pak předčasně onemocní cukrovkou druhého typu nebo jinou civilizační chorobou. A možná “nejhmatatelnější” riziko je to, že miminko v děloze pod vlivem zvýšeného cukru příliš rychle roste. Jeho slinivka a práce s cukrem funguje v pořádku, takže pokud mu krví posíláte zvýšené množství cukru, dítě jej poctivě ukládá do tuku. A rodí se pak čtyř i více kilové. Což nechcete kvůli obtížnosti porodu:), ale i proto, že může docházet i k poranění miminka při porodu, například vykloubená ramínka a podobně. Navíc, když se dítě narodí, najednou mu zvýšený přísun cukru vlastně chybí, takže se rodí s hypoglykémií (a jak už jsem zmiňovala, příliš malé množství cukru v krvi vede i ke kolapsu).

Všechna tato rizika ale mizí, pokud udržíte cukr pod kontrolou, což je poměrně snadné, pomocí diety nebo případně léků, pokud dieta nestačí. Je to tedy jen takové varování a velký důvod se o sebe pěkně starat a všechno správně dodržovat. A o tom jak jíst s těhotenskou cukrovkou tak, aby bylo všechno v pořádku, si povíme v příštích videích.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top