Nízkosacharidové sýrové domácí krekry se spoustou vlákniny

Nejsem zastánce nahrazování pečiva tím sýrovým nebo jiným nízkosacharidovým, pomazánky se dají pěkně mazat na plátky zeleniny, nicméně některým druhům pomazánek krekry vysloveně sluší. Jsou rychle hotové a perfektně se hodí na cesty třeba s domácí paštikou (ale o té jindy:-)). Tak pojďme na ně, ať je máte taky v zásobě!

Potřebujeme:

  • 100 g jemně strouhaného sýra (já mám ráda cheddar)
  • 4 vejce
  • 50 g inulinu (nemusí být)
  • 50 g mletých lněných semínek
  • 50 g mletých chia semínek
  • sůl podle chuti (a slanosti sýra)

Postup už je jednoduchý: smícháme všechny suroviny a necháme pár minut odstát. Měli bychom mít husté těsto, které se pořád trochu lepí. Pokud je těsto moc mokré (záleží například na velikosti vajec, na hrubosti lněných a chia semínek a podobně), ještě přisypeme semínka (ideálně pořád 1:1).

Když se nám konzistence líbí, buď rozetřeme vidličkou na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme na 160 stupňů asi za půl hodiny – poznáme podle zezlátnutí. Ještě teplé krekry rozkrájíme na libovolné tvary rádýlkem nebo vykrájíme formičkami (např. pokud chceme udělat kolečka nebo dětem třeba medvídky:)). Jde to dobře.

Podáváme k pomazánkám, paštice nebo jen tak mlsáme na cestách. Pozor, jsou dost syté, jezte je pomalu, jinak se jimi dá docela rychle přejíst:-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top