Zdravá rychlá svačinka – do práce, školy i na cesty

Zdravé svačiny jsou snad nejtěžším jídlem dne na vymýšlení. I proto, že je vždy jednodušší koupit si koláč v pekařství po cestě do práce. Takže přináším tip na perfektní svačinu, kterou si doma připravíte během chvilky a navíc má super výživové hodnoty. A samozřejmě vám bude chutnat.

Cizrna patří spíše k opomíjeným druhům luštěniny (a luštěniny přitom bývají ještě navíc opomíjené celkově). Přitom mají velký obsah rostlinných bílkoviny, vlákniny a minerálů. Když už cizrnu někdo zná, tak jen v podobě hummusu – přitom se z ní dá udělat i trochu jiná pomazánka či ještě lépe dip na namáčení zeleniny.

Potřebujeme (na 2-4 porce):

  • 1 plechovku cizrny, případně si můžeme předvařit zhruba 200 gramů „sušené“ cizrny
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce na tvrdo
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • bylinky (pažitka, koriandr, já mám křížence hladkolisté petržele a celeru – zvláštní chuť!)

Cizrnu rozmačkáme v misce, smícháme s jogurtem, rozmačkaným česnekem, vejcem nastrouhaným na jemno a ochutíme. Se solí opatrně, radši ochutnejte, cizrna v plechovce bývá slaná už sama o sobě. Přidejte bylinky dle chuti, s koriandrem případně opatrně, je hodně aromatický. Pokud mám chuť na změnu, přidám místo bylinek lžičku horčice.

Chutná mi jen tak lžičkou. Ale ještě zdravější je nabírat ji kouskem zeleniny – nudličkou mrkve, řapíkatého celeru nebo okurky. Mňam!

(Výživové hodnoty zhruba na celou porci pomazánky: 2000 kJ, 29 g bílkovin, 60 g sacharidů, 15 g tuků, 16 g vlákniny.)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top