Téma týdne: Kvašené potraviny. Vodní kefír neboli tibi limonáda

Vodní kefír, neboli tibi limonáda, patří zase k těm velice snadným kvašeným potravinám. Podobně jako u tibetské houby potřebujete sehnat krystalky, které Vám limonádu vyrobí.

Recept (poměr jednotlivých surovin) si každý najde svůj podle vlastní chuti, základem je voda (ideálně odstátá), cukr (lepší třtinový) a krystaly. Já dávám cukru málo, aby ho tam ve výsledné limonádě moc nezbylo:

1 litr vody

30 g cukru

120-150 g krystalů

Necháme kvasit na lince ve sklenici zavřené víčkem 24-72 hodin – průběžně ochutnáváme, zda nám vyhovuje kyselost.Pak můžeme udělat takzvanou druhou fermentaci, kdy krystalky přecedíme a hotovou limonádu smícháme s libovolným ovocem a nebo bylinkami, čímž vytvoříme chutné limonády. Mezi nejoblíbenější patří maliny, já mám ráda bio pomerančovou kůru a rozmarýn a podobně. Znáte tibi limonádu?

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top