Zelné "těstoviny" se salsicciou, rajčaty a bylinkami, #low-carb, paleo recept

Objednávám zeleninu v bedýnkách ze Scuku a nutno uznat, že s pestrostí to takhle na začátku února už není žádná hitparáda. Takže mi v každé bedýnce přijede hlávka zelí a já je nestíhám zpracovávat:-) Dělám domácí kysané, ale máme malou spotřebu a teď jsme zrovna dostali i od tchána. Zelofleky jsou oblíbenou low carb klasikou, takže mě hned napadla i kombinace s italskou klobásou salsicciou, kterou mám taky ze Scuku. Vaření je otázkou chvilky, nejvíc času tedy zabere nakrájení zelí na “nudle” :-)

Salsicciu miluju, jedná se o původem italskou tepelně neupravenou klobásu (takže se nedá jíst syrová a nehodí se na rychlé opečení na pánvi v celku, protože je potřeba ji dobře propéct skrz – takže spíš na gril a nebo podusit v nějaké omáčce). Typicky se vyrábí z telecího nebo vepřového masa, špeku, vína a bylinek a tak má poměrně typickou dvoubarevnou texturu. Díky vínu je lehce nakyslá a voňavá. Celkem často se používá vymáčklá ze střívka – můžete ji použít kdekoliv, kde byste dali mleté maso. Pro tenhle recept ji také vymáčkneme ze střívka a uděláme z ní kuličky o průměru asi 2 cm – nemusíte se s nimi nijak válet, klidně je nechte “chlupaté” :-)

Na 6 porcí potřebujeme:

  • 1 velkou hlávku zelí
  • 2 velké cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 velké stroužky česneku (nebo klidně víc)
  • 1/2 plechovky rajčat
  • 3-4 čerstvá rajčata
  • Lžíce sušeného estragonu (nemusí být)
  • 2 velké větvičky tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 kila salsiccii – samozřejmě ideálně s co nejčistším složením
  • 1/2 litru vývaru

Zelí nakrájejte na “nudle”, cibuli na velké kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky, česnek úplně na droboučko. Doporučuji si vše nakrájet dopředu, protože na pánvi pak pojedeme rychle :-)

Nakrájené zelí vložte do hrnce a v dostatečně osoleném vývaru vařte asi 2 minuty, aby bylo měkčí, ale nijak blátivé. Ještě se nám pak lehce dovaří v omáčce. Vývar slijte (a uchovejte na další použití, byla by škoda ho vylít) a nechte zelí dobře okapat.

Mezitím si ve velké pánvi (já používám wok) rozehřejte olej na vyšším středním plameni (u mě 7 z 9) a na něm do zlatova opečte cibuli. Přidejte česnek a řapíkatý celer, estragon a tymián (já dávám celé větvičky, ony se ve směsi osmahnou a chuť tam hezky pustí – a snadno je pak v celku zase vyndáte). Opékejte ještě asi minutu a přidejte asi polovinu kuliček salsiccii – chceme, aby v pánvi měly dost prostoru a hezky se opekly. Nechte asi 15 vteřin opékat, pak promíchejte, zase nechte opékat z další strany. Pořád mějte sporák spíše na větší plamen, ať se všechno opéká a nestihne pouštět šťávu. Když jsou kuličky víceméně opečené, přidejte zbytek masa a opečte stejným stylem.

Zalijte rajčaty, cílem je dodat trochu chuti, ne z toho udělat rajčatovou omáčku, takže ta půlka plechovky opravdu stačí. Asi minutu odvařte, aby se většina tekuté šťávy vypařila a omáčka zhoustla. Vsypte uvařené zelí a už jen krátce míchejte, aby se vše spolu prohřálo a chutě se promísily.

Až do vypnuté pánve vmíchejte čerstvá rajčata, která vše krásně osvěží, a posypte trochou čerstvého tymiánu.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top