Low carb vosí hnízda – kakaová, tmavá

Skvělých nízkosacharidových receptů není nikdy dost a vosí hnízda (nebo včelí úly?) mezi ně rozhodně patří. Je to totiž narozdíl od různých chlebů nebo buchet něco, v čem ani nepoznáte, že je to low carb. A i výroba je snadná, když nepočítáme samotné tvarování úlů. Pokud se mu chcete vyhnout, klidně udělejte z hmoty kuličky, uvidíte, že Vám to bude chutnat i tak:)

Tady možná než kdy víc záleží na kvalitních surovinách. Trochu jsem se letos spálila s moukou z vlašských ořechů, ta “ořechovost” je tam moc silná, jde to do hořka. Podobně s kešu moukou, která zas není vůbec jemná, ale jsou tam kousky velikosti špendlíkové hlavičky. To je nevýhoda eshopu Grizly.cz – má ohromný výběr a super ceny, ale ta kvalita je asi jak se to zrovna trefí.

Nicméně co dokážete ovlivnit, je kvalita kakaa a rumu. Rum Vám neporadím – mám jej od tatínka kamarádky a je fakt skvělý. Každopádně bych nebrala v obchodě ten nejlevnější, ale zkusila něco o chlup dražšího. (A ano, pro upřesnění, jedná se o tuzemák, “rum” jako takový nemá tak výraznou chuť a do cukroví se nehodí, i kvůli ceně tedy.)

A kakao je určitě otázkou osobních preferencí. Já miluju tohle z eshopu Vital country – vždycky kupuju půlkilový balík a moc dlouho mi nevydrží. Ano, do jogurtu si nedám lžičku, ale klidně 2 lžíce.

Piškoty jsem letos dělala taky domácí, podle receptu z kuchařky Kouzlo Vánoc bez cukru od Colours of low carb. Mimochodem, dělala jsem jich víc a jsou skvělé všechny, opravdu vychytané, o velký krok dál, než ty moje:) A vosí hnízda tam má taky a jiné, tak schválně porovnejte. Každopádně já tyhle dělám už x let a mizí mezi prvními.

Na asi 30 kousků potřebujeme (a bylo by jich 35, kdybychom jich pár nesnědli už při výrobě):

  • 150 g mandlové mouky
  • 100 g mouky z vlašských ořechů (s poměrem se dá experimentovat, jednou jsem dělala čistě z vlašáků a bylo to taky skvělé)
  • 20 g kakaa
  • erytritol podle chuti (dávám cca 40 g)
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu

Tradičně se do těsta dává i bílek, tomu se ale raději vyhnu.

Těsto jednoduše smícháme tak, abychom nikde neměli nerozmíchané kousky másla. Dáme na chvíli odležet do lednice, zpevní se a bude se líp tvarovat (2 hodiny a nebo klidně do druhého dne).

Z těsta pak odlamuji příslušné množství, udělám z něj nahrubo kužel a ten obalím v kokosové mouce. Teprve pak dávám do formičky (letos jsem používala tu otvírací, jindy mi to šlo líp z té vyklepávací). Konec vařečky taky namočím do kokosové mouky a pak jím udělám v úlu důlek (snažím se o co největší, ale pořád nechávám alespoň 7 mm hmoty po obvodu, jinak se úly trhají). Plnila jsem krémem z ušlehaného másla, trošky erytritolu a domácího vaječňáku (recept také bude). A nakonec zašpuntovat domácím piškotem :-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top