Základy nízkosacharidového stravování: Skladba jídla a jak má vypadat váš talíř, praktická ukázka

Častý dotaz, zejména na začátku, zní „a kolik mám čeho sníst?“ Málokdo si chce odvažovat porce podle hodnot nastavených v kalorických tabulkách, vše zapisovat a večer se stresovat, že „přešvihl sacharidy“ a „neví, jak má doplnit tuk“. U nízkosacharidového stravování je to ale mnohem jednodušší. Stačí dodržovat základní pravidla, která si tu teď ukážeme.

Nízkosacharidová strava rozhodně není postavená na nějakém odměřování nebo vážení porcí. Naopak – jezte 3x denně dostatečné porce do sytosti, ať nemusíte nic mlsat mezi jídly. Poslouchejte své tělo a své signály hladu. Ale na začátku, kdy máme ještě tělesné signály rozhozené roky „nezdravé“ stravy, se přecejen nějaký návod bude hodit.

Pravidla si vypůjčíme z programu Whole30 – který je jakýmsi třicetidenním detoxem od všeho chemického, ještě o něco striktnější než low-carb, protože zakazuje mléčné výrobky, náhražky jakýchkoliv oblíbených jídel (které já v době hubnutí také nedoporučuji, zejména na začátku) a naopak povoluje ovoce. Nicméně, ukazatelé porcí se budou hodit i nám:

  1. Masa, vajíček nebo jiného proteinu tolik jako je velká vaše dlaň. Maso může mít nějaký přesah „do prstů“, zejména pokud má nějaké tenké části okolo (třeba ten tenčí konec kuřecího prsa). Pokud jste hodně aktivní, hodina a více aktivního posilování denně, můžete mít dlaně až dvě, ale pro většinu žen stačí jedna. U vajíček – tolik vajec, co se vám vejde do ruky. Vsadím se, že většina z vás zvládne aspoň 3:-)
  2. Zeleniny celý talíř nebo celý zbytek talíře, kde neleží maso. A nejedná se o dezertní talířek, ale pořádně velký talíř!
  3. Tuky, dipy, tučné omáčky – tuku by mělo být na porci zhruba jako je velký váš palec. Takže tak jednu až dvě lžíce.

Toť vše. Semínky nebo ořechy můžete porci lehce posypat, ale nedávejte si je jako svačinu, protože se jimi velice snadno přejíte. Totéž platí pro mléčné výrobky, sýry a podobně. S nimi alespoň na začátku opatrně.

Podívejte se na nějaké příklady mých jídel. Spolu s pravidly v příspěvku 10 základních pravidel, jak začít s nízkosacharidovým stravováním pro vás jistě budou inspirací.

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

One Response

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top