Bezlepkový a téměř nízkosacharidový banánový chlebík s burákovým máslem (peanut butter banana bread)

Ač americkou kuchyni obecně rozhodně doporučovat nebudu, jeden delikátní vynález se jí upřít nedá: Burákové máslo. Stejně tak, velice praktické jsou jejich sladké chlebíky – např. banana bread nebo pumpkin bread. Obdoba české bábovky, obvykle úplně jednoduchý recept, který ale skvěle chutná jako snídaně nebo dezert. A ač banány do LC kvůli své sladkosti nepatří, nic to nemění na tom, že inspirována oblíbeným receptem kolegyně Kaki jsem tuhle dobrotu prostě musela vyzkoušet. A nezbývá než ji doporučovat dál!

Potřebujeme:

  • 2-3 přezrálé banány
  • 4 vejce
  • 2 přetékající lžíce hladkého neslazeného burákového másla (ideálně tekutější konzistence)
  • 1/4 hrnečku kokosového másla
  • 4 vrchovaté lžíce kokosové mouky
  • 2 lžíce rozemletých lněných semínek
  • 3 vrchovaté lžíce inulinu (nemusí být, dodává ale zdravou vlákninu)
  • lžička skořice
  • balíček prášku do pečiva
  • Plátky kokosu na ozdobu
  • (kokosové) mléko nebo ještě trocha kokosové mouky dle potřeby

Viz. článek 8 tipů na práci s kokosovou moukou: Kokosová mouka hodně saje a moc nedrží těsto pohromadě (výsledek se drobí). Vyplatí se použít mletá semínka, která vytvoří gel, který výrazně zlepší texturu – výsledná buchta bude mnohem vláčnější a bude dobře držet pohromadě. V kombinaci s rozmačkaným banánem úplně ideální.

Jak tedy na to? V míse rozmačkáme banány vidličkou, přidáme ingredience v uvedeném pořadí a dobře promícháme, hezky to jde právě vidličkou. Hustotu těsta můžete doladit mlékem nebo kokosovou moukou – mělo by mít hustotu zhruba jako měkký tvaroh.

Těsto přendáme do vymazané a vysypané nebo pečícím papírem vyložené chlebové formy (cca na 750 g chleba) a posypemem kokosovými plátky. Pečeme na 160 stupňů asi hodinu. V půlce zkontrolujeme – pokud kokosové vločky na vrchu hnědnou, formu přendáme o poličku níž a trošku stáhneme teplotu, aby se dezert dopekl uvnitř.

Po pár minutách vyndejte z formy a nechte vychladnout alespoň na teplotu těla – jinak bude chlebík “slizký”:), protože z něj nestihne utéct pára. No – a vychutnávejte!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top