Do 30 minut: Kuřecí stehenní řízek se zeleninou a pórkovým pyré
Jeden z nejčastějších dotazů vede na rychlé a zdravé večeře, protože nápady docházejí nám všem. Tady je tedy první ze série receptů, které vám s plánováním večeře pomohou. Budeme si hrát s netradičními surovinami a přílohami, abychom zvýšili pestrost pro sebe i svou rodinu:-) A tahle večeře se dá připravit za půl hodiny!
Pórek patří mezi méně oblíbené zeleniny, jeho chuť není výrazná a často ji máme spojenou se školní jídelnou v ne příliš vábné podobě. Pojďme si udělat pórkové pyré, které jeho reputaci napraví.
Na 4 osoby potřebujeme:
4 plátky z kuřecího stehenního řízku (obrané od největších šlach)
2 pórky
2 jarní cibulky
1 velký (nebo 2 malé) řapík celeru
2 dcl mléka
Jako přílohu:
4 střední brambory
4 voňavé mrkve (preferujte ty ve svazku, se stonkem – karotky)
Na dokončení:
Plátek másla
sůl, pepř, bylinky
Brambory a mrkve oloupeme, nakrájíme na silné plátky a dáme vařit do osolené vody asi na 10 minut.
Kuřecí maso osolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem a případně čerstvými bylinkami a rychle opečeme na pánvi (na troše olivového oleje, pánev puštěná tak na 3/4 výkonu). Trvá to asi 2 minuty z každé strany. Maso vyndáme a necháme chvilku v teple.
Do stejné pánve (do zbytku oleje a výpeku) vložíme na kolečka nakrájené pórky, cibulky a řapíkatý celer, krátce restujeme asi na polovinu výkonu. Po dvou minutách zalijeme mlékem a necháme asi 5 minut povařit. Pokud je omáčka řídká, zvedneme výkon a necháme ještě trochu kapaliny odpařit. Odstavíme ze sporáku, přidáme a lehce vmícháme plátek másla, až se rozpustí. Dochutíme solí. (Pokud mezitím z masa vyteklo trochu šťávy, přidáme ji do omáčky pro chuť.)
A servírujeme: Na dno talíře dáme omáčku, na to kolečka brambor a mrkve a nahoru kousky masa.
Dobrou chuť!