Do 30 minut: Kuřecí stehenní řízek se zeleninou a pórkovým pyré

Jeden z nejčastějších dotazů vede na rychlé a zdravé večeře, protože nápady docházejí nám všem. Tady je tedy první ze série receptů, které vám s plánováním večeře pomohou. Budeme si hrát s netradičními surovinami a přílohami, abychom zvýšili pestrost pro sebe i svou rodinu:-) A tahle večeře se dá připravit za půl hodiny!

Pórek patří mezi méně oblíbené zeleniny, jeho chuť není výrazná a často ji máme spojenou se školní jídelnou v ne příliš vábné podobě. Pojďme si udělat pórkové pyré, které jeho reputaci napraví.

Na 4 osoby potřebujeme:

4 plátky z kuřecího stehenního řízku (obrané od největších šlach)

2 pórky

2 jarní cibulky

1 velký (nebo 2 malé) řapík celeru

2 dcl mléka

Jako přílohu:

4 střední brambory

4 voňavé mrkve (preferujte ty ve svazku, se stonkem – karotky)

Na dokončení:

Plátek másla

sůl, pepř, bylinky

 

Brambory a mrkve oloupeme, nakrájíme na silné plátky a dáme vařit do osolené vody asi na 10 minut.

Kuřecí maso osolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem a případně čerstvými bylinkami a rychle opečeme na pánvi (na troše olivového oleje, pánev puštěná tak na 3/4 výkonu). Trvá to asi 2 minuty z každé strany. Maso vyndáme a necháme chvilku v teple.

Do stejné pánve (do zbytku oleje a výpeku) vložíme na kolečka nakrájené pórky, cibulky a řapíkatý celer, krátce restujeme asi na polovinu výkonu. Po dvou minutách zalijeme mlékem a necháme asi 5 minut povařit. Pokud je omáčka řídká, zvedneme výkon a necháme ještě trochu kapaliny odpařit. Odstavíme ze sporáku, přidáme a lehce vmícháme plátek másla, až se rozpustí. Dochutíme solí. (Pokud mezitím z masa vyteklo trochu šťávy, přidáme ji do omáčky pro chuť.)

A servírujeme: Na dno talíře dáme omáčku, na to kolečka brambor a mrkve a nahoru kousky masa.

Dobrou chuť!

 

 

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top