(Nejen) nízkosacharidový recept: Ricottové noky s mangoldem a rajčaty

Klasické bramborové gnocchi jsem měla docela ráda, už jsem je vlastně ale neměla roky. K jejich low-carb verzi mě inspiroval oblíbený recept na tvarohové knedlíky, kterých já jsem se sice kvůli většímu množství psylia bála (aby to nemělo pachuť), ale byla jsem přehlasována, že to funguje skvěle. Takže jsem to musela vyzkoušet i ve slané verzi.

Noky můžete dělat i se špenátem místo mangoldu nebo ho vynechat úplně. Na chuti to tolik nepřidá, ale moc hezky to vypadá:-) Já jsem mangold (a vlastně i téměř všechny ostatní ingredience) nakoupila na Scuku.

Na 4 (bohaté) porce (je to syté!) potřebujeme:

  • 2 balení (400 g) ricotty
  • svazek mangoldu (asi 200 g)
  • 3 velká vejce
  • 100 g strouhaného balkánského sýru, případně parmazánu
  • 100 g mandlové mouky (pro nenízkosacharidovou verzi můžete použít 100 g hladké mouky)
  • 3 vrchovaté lžíce psylia (pro nenízkosacharidovou verzi lze vynechat úplně)
  • 1 menší stroužek česneku
  • sůl

Na podávání potom například:

  • čerstvá zralá rajčata
  • olivový olej
  • kvalitní farmářská slanina
  • cibule
  • máta, bazalka nebo jiná vhodná bylinka

Do velkého hrnce si dejte vařit osolenou vodu (“jako moře” :)). Mezitím z mangoldu okrájejte tvrdé řapíky, pak listy vložte do vroucí vody a asi 2 minuty spařte. Dejte okapat a vychladnout do cedníku a poté nakrájejte na asi centimetrové čtverečky.

V dostatečně velké misce rozmíchejte ricottu, vejce, sýr, přidejte nakrájený mangold. Ochutnejte a případně dosolte (balkánský sýr to dost osolil za vás, zároveň ale přidáním mouk a následným vařením se trochu soli ztratí). Přidejte prolisovaný česnek, mandlovou mouku a psylium, dobře promíchejte a nechte pár minut odstát. Psylium těsto zpevní tak, že z něj půjdou tvarovat kuličky nebo noky (případně si pomožte namočením rukou), které rovnou házejte do vroucí vody.

Když vyplavou, jsou hotové. Trvá to asi 2 minuty. Odolejte pokušení vařit je déle, hrozně rychle měknou a pak se rozpadají. Naopak, pokud je vyndáte včas, mají konzistenci jako pravé gnocchi, jemně žvýkací a přitom jemné.

Já jsem ještě na pánvi opekla trošku farmářské slaniny bez éček a na vypeklém tuku jsem pak opekla i uvařené knedlíčky.

Podávat můžete samozřejmě s čímkoliv, já jsem použila krásná zralá farmářská rajčata s trochou cibulky, limetkové šťávy a mátou. Samozřejmě by jim ale slušela i krémová smetanová omáčka třeba s dalším špenátem nebo houbami. A parmazánové hobliny navrch!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top