Podzimní AIP „pumpkin spice“ sušenky
AIP není na pečení zrovna přívětivý protokol: bez mouky, vajíček a másla si málokdo dokáže představit recept na sušenky. Ale jde to – tady je recept na skvělé „pumpkin spice“ sušenky, které určitě vyzkoušejte!
Jediným zádrhelem může být použitá mouka z tygřích ořechů. Špatně se shání. Bohužel, nedá se dost dobře vyměnit za jinou povolenou mouku, recept by nefungoval. Aktuálně by měla jít koupit v DM pod názvem Mouka ze zemních mandlí, případně si v Country life nebo v Diana Svět oříšků můžete koupit celé ořechy a rozmixovat ve výkonném mixéru.
Recept používá kolagen i želatinu. Bez kolagenu se případně obejdete, jen bude maličko horší textura sušenek. Želatina je pro recept nutná. A použité koření není úplně klasické pumpkin spice, vychází ale z povolených potravin a na výsledku to prakticky nepoznáte.
Zároveň používáme dýňové pyré: stačí odebrat trochu upečené nebo uvařené dýně, kterou použijete třeba na polévku a rozmačkat na kaši. Pravděpodobně by šlo zaměnit i za jablečné pyré, ale nemám vyzkoušeno.
Na asi 30 kousků potřebujeme:
- 1 hrnek mouky z tygřích ořechů
- 1/3 hrnku tapiokového škrobu (koupíte snadněji – ve zdravé výživě)
- 2 lžíce kolagenu
- 1 lžíce želatiny
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 3 vrchovaté lžíce dýňového pyré
- 2 lžíce medu, kokosového nebo javorového sirupu
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru nebo lžička strouhaného čerstvého
- 1/2 lžičky kurkumy
- na špičku lžičky muškátového květu
Nejprve smísíme všechny sypké ingredience, pak přidáme sirup a pyré a utvoříme “sušenkové” těsto. Dáme do lednice vychladit – aspoň na dvě hodiny. Pak jej zpracovávejte rychle – na teple měkne a lepí se.
Vyvalujte kuličky zhruba velikosti vlašského ořechu a na pečícím papíru na plechu je rozmáčkněte na výšku asi 7 mm. Pečte asi 15 minut, sledujte podle barvy.