Podzimní AIP „pumpkin spice“ sušenky

AIP není na pečení zrovna přívětivý protokol: bez mouky, vajíček a másla si málokdo dokáže představit recept na sušenky. Ale jde to – tady je recept na skvělé „pumpkin spice“ sušenky, které určitě vyzkoušejte!

Jediným zádrhelem může být použitá mouka z tygřích ořechů. Špatně se shání. Bohužel, nedá se dost dobře vyměnit za jinou povolenou mouku, recept by nefungoval. Aktuálně by měla jít koupit v DM pod názvem Mouka ze zemních mandlí, případně si v Country life nebo v Diana Svět oříšků můžete koupit celé ořechy a rozmixovat ve výkonném mixéru.

Recept používá kolagen i želatinu. Bez kolagenu se případně obejdete, jen bude maličko horší textura sušenek. Želatina je pro recept nutná. A použité koření není úplně klasické pumpkin spice, vychází ale z povolených potravin a na výsledku to prakticky nepoznáte.

Zároveň používáme dýňové pyré: stačí odebrat trochu upečené nebo uvařené dýně, kterou použijete třeba na polévku a rozmačkat na kaši. Pravděpodobně by šlo zaměnit i za jablečné pyré, ale nemám vyzkoušeno.

Na asi 30 kousků potřebujeme:

  • 1 hrnek mouky z tygřích ořechů
  • 1/3 hrnku tapiokového škrobu (koupíte snadněji – ve zdravé výživě)
  • 2 lžíce kolagenu
  • 1 lžíce želatiny
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 3 vrchovaté lžíce dýňového pyré
  • 2 lžíce medu, kokosového nebo javorového sirupu
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru nebo lžička strouhaného čerstvého
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • na špičku lžičky muškátového květu

Nejprve smísíme všechny sypké ingredience, pak přidáme sirup a pyré a utvoříme “sušenkové” těsto. Dáme do lednice vychladit – aspoň na dvě hodiny. Pak jej zpracovávejte rychle – na teple měkne a lepí se.

Vyvalujte kuličky zhruba velikosti vlašského ořechu a na pečícím papíru na plechu je rozmáčkněte na výšku asi 7 mm. Pečte asi 15 minut, sledujte podle barvy.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top