Velikonoční nádivka: #AIP, paleo, bez lepku, vajec, mléka

Už mám na blogu nádivku v LC verzi, která ale obsahuje vajíčka. Tahle je ještě speciálnější: Nejen že bez housek, ale i bez vajec. A to už je trochu oříšek, takže nečekejte, že je úplně stejná jako ta klasická, ale… za mě teda fakt dobrá! Má jen o něco mazlavější konzistenci, ale jak vidíte na obrázku, je poměrně kompaktní, s trochou opatrnosti z ní uděláte i pěkné obdélníky. Asi by šla dát i dovnitř kuřete, ale já jsem měla vždycky radši tu upečenou zvlášť, krásně křupavou. Tak alou na kopřivy – a nebo aspoň někam pro bylinky!

Na 6 štědrých porcí potřebujeme:

  • 2 batáty (asi 600 g)
  • 250 g kvalitní slaniny (mám ze Scuk.cz)
  • 1 velkou cibuli
  • svazek jarních cibulek
  • 1 plantain
  • 4 lžíce maniokové (tapiokové) mouky (pozor, ne tapiokový škrob)
  • asi 1 dcl vody
  • lžičku soli
  • a velkou kupu bylinek nebo kopřiv

Co se bylinek týče, já jsem to měla takové co dům dal: Velkou hrst baby špenátových lístků, celý svazek (50 g?) kadeřavé petrželky, celý svazek pažitky, hrst oregána a 2 hrsti pampeliškových listů (ano, bydlíme v Praze. Kde se tak dají sehnat pampelišky, které nebudou počůrané od psů? Přiznávám, že mi asi 10 minut trvalo rozhodnout se, jestli tam polezu nebo ne, ale nakonec jsem tam vlezla – před MFF na Karlově je trávníček ohrazený plůtkem… Manžel se mi smál, že kousek od Muzea Policie to je vlastně dost stylové!). Všechno jsem tak nahrubo pokrájela. Jen pozor, čím víc bylinek, tím lepší (hlavně té petrželky tam musí být fakt hodně!), ale míň to drží pohromadě. Jo a taky čím víc pampelišek, tím to může být hořčí. Ale o to zdravější :-)

Batáty jsem nakrájela na drobné kostičky (do centimetru) a povařila 3 minuty ve vodě. Nebylo by to asi potřeba, ale chtěla jsem si zkrátit dobu pečení. Slaninu jsem nakrájela na kostičky, na pomalý stupeň na pánvi “rozpustila” a na vypečeném tuku jsem opekla cibuli nakrájenou na kostičky. Jarní cibulku jsem nakrájela na kolečka a přidala do směsi na syrovo.

Plantain jsem rozmixovala s necelou deckou vody na jemno (na kaši).

Do mísy jsem pak dala všechny bylinky, uvařené a slité batáty, plantainovou kaši, cibulku se slaninou, kolečka jarní cibulky, sůl a 4 lžíce maniokové mouky. Ještě jsem pak trochu vody přidávala, chcete takovou lepavou měkkou konzistenci. Hmotu jsem přendala do skleněné zapékací misky, uhladila a pekla asi 40 minut na 180 stupňů. Po vyndání z trouby nechte trošku vychladnout a krájejte na porce, můžete si pomoct lopatkou na dort. A podávejte s pečeným kuřetem. Krásné Velikonoce!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top