
Vietnamská paštika (vhodná do banh mi salátu) #low-carb, AIP recept
Vietnamskou kuchyni miluju. Je plná svěžesti, vůní a zajímavých kontrastů – pikantní, sladké, kyselé, křupavé i jemné. Když jsme byli ve Vietnamu, úplně jsme si zamilovali banh mi – slavné vietnamské bagety plněné paštikou, nakládanou zeleninou, koriandrem a různými dalšími dobrotami. Ale přiznejme si – bageta jako taková se úplně nehodí do AIP, do lowcarb ani k běžné domácí večeři.
Naštěstí existuje i jiný způsob, jak si podobné chutě dopřát – třeba v podobě salátu inspirovaného banh mi. A právě k němu se skvěle hodí tahle domácí vietnamská paštika, kterou jsem si vyladila tak, aby byla nejen chuťově výborná, ale i jednoduchá na přípravu a vhodná pro různé úpravy jídelníčku. Zajímavostí je, že se hodí i do AIP jen s drobnými úpravami – vynechte víno a cukr, můžete osladit kokosovým (protože ta sladká chuť je tam v kombinaci s kořením důležitá).
Je úplně jiná než klasická česká játrovka – jemnější, voňavější, s exotickým nádechem díky rybí omáčce a koření pěti vůní. Neobsahuje mouku ani mléko, takže sedí i lidem s citlivým trávením. A přitom je hotová doslova za pár minut – jedinou věc, kterou je potřeba mít připravenou dopředu, je želatina. Ale nebojte, i to je otázka pár minut.
Pozor, že s tímhle množstvím želatiny bude pevná, takže na pečivo si ji nenamažete. Ale můžete ji nakrájet na plátky a použít stejně. Nebo dejte želatiny jen asi 1/3 lžíce, pak půjde i namazat.
Pojďme na to krok za krokem.
Vietnamská paštika (vhodná do Banh mi)
Ingredients
- 1 lžíce želatiny univerzální želatinu koupíte třeba v cukrářských potřebách, můžete použít i na tlačenku nebo dort, pokud není obarvená nebo oslazená
- 100 ml studené vody na nabobtnání želatiny
- 500 g kuřecích jater
- 1 cibuli nakrájenou na kostičky
- 2 stroužky česneku prolisovaného
- 1/4 lžičky koření pěti vůní
- 50 ml vína
- 1 lžíce rybí omáčky např. Squid brand
- 1 lžíce řepkového oleje nebo jiný neutrální olej
Instructions
- Do malé misky dejte 1 vrchovatou lžíci želatiny (cca 10 g) a zalijte ji 100 ml studené vody. Nechte želatinu nabobtnat alespoň 10 minut, zatímco si připravíte ostatní suroviny.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje (např. kachní sádlo nebo jiný tuk podle chuti) a přidejte na jemno nakrájenou cibuli. Restujte na středním plameni, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
- K cibuli přidejte 1–2 prolisované stroužky česneku a špetku koření pěti vůní. Asi minutu společně orestujte na středním plameni, aby se česnek i koření rozvoněly.
- Játra nakrájejte na malé kousky a přidejte do pánve. Orestujte je důkladně ze všech stran, dokud nezmění barvu a nejsou propečená i uvnitř.
- Přilijte panák bílého vína (asi 30–50 ml) a nechte chvíli provařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte 1 lžičku cukru a rybí omáčku. Ještě asi půl minuty odvařte.
- Celou směs z pánve (včetně tuku a šťávy) přendejte do mixéru nebo použijte tyčový mixér. Přidejte nabobtnalou želatinu a rozmixujte dohladka.
- Paštiku dejte do chlebové nebo jiné formy (i např. hlubokého talíře nebo nějaké ploché misky), aby byla na výšku asi centimetr. Dejte ztuhnout do lednice.
- Opatrně vyklopte na prkénko, paštika by měla hezky držet pohromadě. Nakrájejte na kostičky a dejte do salátu.