Vietnamská paštika (vhodná do banh mi salátu) #low-carb, AIP recept

Vietnamskou kuchyni miluju. Je plná svěžesti, vůní a zajímavých kontrastů – pikantní, sladké, kyselé, křupavé i jemné. Když jsme byli ve Vietnamu, úplně jsme si zamilovali banh mi – slavné vietnamské bagety plněné paštikou, nakládanou zeleninou, koriandrem a různými dalšími dobrotami. Ale přiznejme si – bageta jako taková se úplně nehodí do AIP, do lowcarb ani k běžné domácí večeři.

Naštěstí existuje i jiný způsob, jak si podobné chutě dopřát – třeba v podobě salátu inspirovaného banh mi. A právě k němu se skvěle hodí tahle domácí vietnamská paštika, kterou jsem si vyladila tak, aby byla nejen chuťově výborná, ale i jednoduchá na přípravu a vhodná pro různé úpravy jídelníčku. Zajímavostí je, že se hodí i do AIP jen s drobnými úpravami – vynechte víno a cukr, můžete osladit kokosovým (protože ta sladká chuť je tam v kombinaci s kořením důležitá).

Je úplně jiná než klasická česká játrovka – jemnější, voňavější, s exotickým nádechem díky rybí omáčce a koření pěti vůní. Neobsahuje mouku ani mléko, takže sedí i lidem s citlivým trávením. A přitom je hotová doslova za pár minut – jedinou věc, kterou je potřeba mít připravenou dopředu, je želatina. Ale nebojte, i to je otázka pár minut.

Pozor, že s tímhle množstvím želatiny bude pevná, takže na pečivo si ji nenamažete. Ale můžete ji nakrájet na plátky a použít stejně. Nebo dejte želatiny jen asi 1/3 lžíce, pak půjde i namazat.

Pojďme na to krok za krokem.

Vietnamská paštika (vhodná do Banh mi)

Recept na domácí játrovou paštiku, která je jen drobně ozvláštněna vietnamskými chutěmi.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Chlazení 3 hours
Kuchyň Vietnamská
Servings 6

Ingredients
  

  • 1 lžíce želatiny univerzální želatinu koupíte třeba v cukrářských potřebách, můžete použít i na tlačenku nebo dort, pokud není obarvená nebo oslazená
  • 100 ml studené vody na nabobtnání želatiny
  • 500 g kuřecích jater
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • 2 stroužky česneku prolisovaného
  • 1/4 lžičky koření pěti vůní
  • 50 ml vína
  • 1 lžíce rybí omáčky např. Squid brand
  • 1 lžíce řepkového oleje nebo jiný neutrální olej

Instructions
 

  • Do malé misky dejte 1 vrchovatou lžíci želatiny (cca 10 g) a zalijte ji 100 ml studené vody. Nechte želatinu nabobtnat alespoň 10 minut, zatímco si připravíte ostatní suroviny.
  • Na pánvi rozehřejte trochu oleje (např. kachní sádlo nebo jiný tuk podle chuti) a přidejte na jemno nakrájenou cibuli. Restujte na středním plameni, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
  • K cibuli přidejte 1–2 prolisované stroužky česneku a špetku koření pěti vůní. Asi minutu společně orestujte na středním plameni, aby se česnek i koření rozvoněly.
  • Játra nakrájejte na malé kousky a přidejte do pánve. Orestujte je důkladně ze všech stran, dokud nezmění barvu a nejsou propečená i uvnitř.
  • Přilijte panák bílého vína (asi 30–50 ml) a nechte chvíli provařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte 1 lžičku cukru a rybí omáčku. Ještě asi půl minuty odvařte.
  • Celou směs z pánve (včetně tuku a šťávy) přendejte do mixéru nebo použijte tyčový mixér. Přidejte nabobtnalou želatinu a rozmixujte dohladka.
  • Paštiku dejte do chlebové nebo jiné formy (i např. hlubokého talíře nebo nějaké ploché misky), aby byla na výšku asi centimetr. Dejte ztuhnout do lednice.
  • Opatrně vyklopte na prkénko, paštika by měla hezky držet pohromadě. Nakrájejte na kostičky a dejte do salátu.

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Back to Top