Jíst lokální potraviny dává smysl z několika důvodů. Naše tělo je geneticky stavěno na příjem potravin z oblasti, ze které pocházíme. Proto jsou například poměrně běžné alergie na exotické ovoce – to nám není vlastní. Lokální potraviny podporují české farmáře (oproti nadnárodním plantážím, které pak rozvážejí po celém světě). Šetříme tím životní prostředí. Na pěstování nesmyslného množství potravin na rozvoz se kácí pralesy, doprava vyprodukuje spoustu CO2… A v neposlední řadě to logicky vyjde levněji. Nemusíme mít přece čerstvé ovoce celou sezonu, naopak – užívejte si potraviny, které přes léto moc nejíme, například kořenovou zeleninu. Ne nadarmo ty “zimní” druhy zeleniny stahují to dobré do kořenů:-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top