Skvělé vločkové sušenky

Vločkové sušenky Jistě to znáte. Najdete si v rušném dni chvilku na kafe, chcete si ho pořádně užít a vychutnat a trošku si u něj odpočinout. Jenže jen tak samotné – to není ono, ke kafi patří něco sladkého:) Výhoda domácích sušenek je, že si do nich prostě přidáte to, co máte rádi. Ať už to budou kousky hořké čokolády, kokos, sušené ovoce nebo oříšky, skořice nebo vanilka…  A jako bonus vám při pečení provoní celý byt. A věřte, že na ně bude chodit i přítel nebo manžel, který přece vločky nejí!

Základní recept:

  • 120 g ovesných vloček, ideálně „jemných“
  • 120 g špaldové celozrnné mouky (lze použít i klasickou hladkou)
  • 60 g cukru
  • 3 lžíce melasy nebo sirupu (například z agáve nebo javorového), nemusí být
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva
  • voda dle potřeby

Postup je jednoduchý – nejprve smícháme sypké suroviny, přidáme rozpuštěné máslo a melasu a zamícháme. Přidáváme vodu podle potřeby tak, aby se vytvořilo nelepivé těsto, ze kterého půjdou tvarovat kuličky. Těsto kvůli použitým vločkám nebude nikdy úplně kompaktní a můžou se odlamovat kousky, jdou vždycky ale zase přilepit zpátky:)

Z těsta tvarujeme kuličky cca o velikosti většího vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečícím papírem je rozplácneme na placičku. Již se příliš neroztečou, takže je rozmáčkněte tak, jak si přejete mít sušenky vysoké (počítejte s tím, že díky prášku trochu vyběhnou). Z dávky vyjde asi 30 sušenek o přibližné výživové hodnotě 300 kJ – tedy akorát ke kávě k odpolední svačině;)

A teď čím je sušenky možno ochutit? Stačí do těsta přidat:

  • Mandlové: 50 g mletých mandlí, mandlová esence
  • Rozinkové: 100 g rozinek, půl lžičky skořice
  • Kokosové s čokoládou: 50 g mletého kokosu, 50 g nasekané hořké čokolády
  • Tropické: 50 g pokrájených sušených datlí, 30 g mletého kokosu
  • Zázvorové: 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • Semínkové: 50 g slunečnice, 50 g dýně

Fantazii se meze nekladou. Udělejte si je právě takové, jaké je budete mít rádi;) A nebo radši ne, ať je všechny nesníte do hodiny po upečení:-)

Vločkové sušenky s rozinkami

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Komentovat