Superrychlé nepečené cukroví – kokosové kuličky Rafaelo #AIP, low carb recept

Nějaké nepečené kuličky k Vánocům patří. U nás se tradičně dělal „salám“, babička zase dělala tyhle světlé, s kokosem. A co teprve když se řekne Rafaelo! Jsou strašně jednoduché na výrobu a přesto, že jsou zcela bez mléka a bez ořechů, to pravé Rafaelo připomínají opravdu hodně. Dobrota!

Na 1 várku, asi 20 kuliček o něco menších než pravé Rafaelo:

  • 2 velké lžíce kokosové mouky (jemné)
  • 4 lžíce sušeného kokosového mléka
  • 6 lžic normálního kokosového mléka (ideálně bio Aroy-D)
  • 1 malá lžíce kokosového sirupu (nebo dle chuti) pro AIP verzi, případně erytritol pro low carb verzi
  • 1 štědrá lžíce kokosového másla
  • 1/4 vanilkového lusku
  • strouhaný kokos na obalení

Jediný zádrhel může být se sušeným kokosovým mlékem. Půjde to i bez toho, ale kuličky nebudou tak jemné a krémové. Sušené kokosové mléko (pozor, bez éček!) se ale dá relativně snadno koupit, jen není úplně levné – ale co bychom pro skvělé cukroví neudělali :-D Koupíte například na Scuk.cz nebo přímo přes Wild and Coco, má i Lifelike. Pozor na Allnature, tam jsou éčka.

Pro LC variantu můžete sušené mléko vynechat (byť je fajn i tak) a dát místo něj 2 lžíce mandlového másla.

Pokud používáte erytritol, dejte ho spolu s kokosovou moukou a vanilkovým luskem nakrájeným na malé kousky do mixéru a rozmixujte na jemno (v případě AIP verze mixujte jen kokos a vanilku). Pak smíchejte se zbytkem ingrediencí a dejte alespoň na 2 hodiny odležet do ledničky.

Poté tvarujte malé kuličky (průměr asi 2 cm) a obalujte v kokosu. Lepší je hmotu krátce (asi 3 vteřiny) prohníst v ruce, kokosový olej rychle povoluje a bude se Vám kulička snadno válet mezi dlaněmi. Na stranu druhou, pokud budete pracovat pomalu, roztaví se to moc.

Pro LC verzi můžete hmotou obalit mandličku, ať to máte jako pravé Rafaelo :-)

Poslední upozornění – kuličky jsou potřeba uchovávat v lednici a vyndat až před konzumací, díky kokosovému oleji na teple příliš rychle měknou.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top