Kvašená (fermentovaná) kaše

Sladké snídaně a obdoby kaší nebo cereálií s mlékem jsou jedna z věcí, které nízkosacharidovým nebo paleo strávníkům chybí. V jisté úpravě si je ale nemusíte odpírat – a ještě uděláte něco pro své příživníky ve střevech.

Jeden z velkých trendů zdravého stravování aktuálně je strava, která vyhovuje bakteriím v našem zažívacím traktu. Podporuje rozmanitost druhů a správný prostředí pro jejich výživu. Jak na to? Pomocí probiotik (dodávání bakterií pomocí potravy) a prebiotik (konzumace dostatku vlákniny, která je pro bakterie hlavní potravou).

Množství vlákniny ale v nízkosacharidové/paleo/keto stravě zůstává otázkou. Doporučení 30 g denně nemáte šanci naplnit ani se třemi velkými zeleninovými saláty denně. Vadí to? Těžko říct. Ale určitě neublíží udělat pro to ještě trošku navíc. Ukážu vám, jakou snídani si můžete připravit, abyste dodali obojí – pro i pre. Navíc je to velká dobrota!

Na 2 porce potřebujeme:

  • 2 bílé jogurty
  • 2 vrchovaté lžíce chia semínek
  • 1 lžíce inulinu (vláknina z čekanky, dá se koupit ve zdravé výživě)
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 menší lžíce psylia (nebo větší lžíce celých semínek psylia)
  • 1 lžička skořice
  • na špičku lžičky kurkumy
  • Trocha ovoce dle chuti, ideálně bobulovité (největší množství vlákniny mají maliny), hezky funguje nastrouhaná 1/2 českého jablíčka
  • Pro ne-lowcarb a nebo ty, co sacharidy nedrží příliš nízko, 1 lžíce ovesných vloček (bez lepku)

Pozn. Kaše není vhodná pro keto stravování, sacharidů má pro keto příliš (i když je většina nestravitelná, vyzkoušejte sami na sobě, zejména, pokud chcete udělat dobře svým bakteriím – mně v běžném dni se sportem pořád ještě funguje). Pro většinu nízkosacharidových strávníků bude v pořádku. Vločky do střiktní nízkosacharidové stravy (např. u lidí se zdravotními problémy) také nepatří, do standardní stravy se ale trocha vejít může, stejně jako troška jablka. Paleo strávníci nahradí klasický jogurt domácím kokosovým.

Všechny ingredience smíchejte večer předem a dejte do vhodných misek nebo zavíracích skleniček. Pokud máte jogurtovač, vložte do něj a nechte jogurtovat do rána (čím víc, tím líp, klidně 24 hodin). Pokud ne, dejte do trouby, kterou zapnete na 50 stupňů na 5 minut, pak vypnete, vložíte skleničky doprostřed, necháte puštěné světýlko a necháte jogurtovat do rána.

Bakterie z jogurtu se budou v miskách mít! Dodáte jim mnohem více živné půdy a ony se budou činit. Rozloží složitější vlákninu na stravitelnější kousky, pomnoží se a budou připraveny na kolonizaci našich střev. A kaše bude i pro nás mnohem chutnější, lehce navinulá.

Mně kaše nejvíc chutná ještě teplá. Jirka ji naopak preferuje vychladlou. V tu chvíli se hodí zavírací sklenička, kterou může vyfasovat na cestu do práce.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top