Banánová zmrzlina – snadný AIP dezert. #paleo, AIP recept

S pečením a dezerty na AIP to není nic moc, díky širokému záběru zakázaných potravin (zejména vajíčka, mléčné výrobky). Ale i tak se nějaké dobroty připravit dají. Snad tou nejjednodušší a přesto geniálně chutnou je tahle banánová zmrzlina!

Pro základní verzi vlastně stačí jen 2 ingredience: banán a kokosové mléko. Doporučuji ještě lžíci citronové šťávy (která srazí sladkou chuť banánu a maličko oslabí chuť kokosu, navíc s ní zmrzlina dostane ten správný šmrnc) a špetku soli, která zvýrazní všechny chutě.

Dál si navíc můžete hrát i s dochucením: Přidat například 1/2 lžičky skořice, případně jiného koření, které se ale nebude tlouct s banánem nebo kokosem, přidat špetku kurkumy, díky které zvýrazníte žlutou barvu a podobně.

Pokud dodržujete AIP a už máte zavedenou čokoládu, můžete přidat 50 g hodně procentní čokolády nakrájené na kousky. A pokud byste měli zavedené například mandle, můžete přidat 1 lžíci mandlového másla pro extra krémovou chuť a ořechovější příchuť. (Pozor, ani čokoláda ani mandlové máslo nepatří do úvodní eliminace!)

Potřebujeme:

  • 4 banány (pro chuť spíše zralé, ale klidně uděláte i ze zelenějších)
  • 200 ml kokosového mléka (používám Aroy-D bez éček)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • Na dochucení: skořice, kůra z 1/2 bio citronu, příp. čokoláda nebo mandlové máslo

Banány oloupejte, nakrájejte na centimetrové plátky a vložte např. do zipového sáčku a alespoň na 4 hodiny do mrazáku (lépe přes noc). Zmražené banány vložte do mixéru a rozmixujte s vychlazeným kokosovým mlékem. Ochutnejte a dochuťte ostatními ingrediencemi.

Takto připravená zmrzlina bude krémová, zhruba jako měkčí točená. Na podávání to stačí, mně stejně nejvíc chutná hodně měkká :-) Pokud ji chcete tvrdší, buď použijte zmrzlinovač, pokud máte, nebo dejte na 2 hodiny do mrazáku. Kombinace banánu a tučného kokosového mléka celkem brání vzniku vodových krystalků, stejně ale neublíží v mrazáku tak jednou za půl hodiny promíchat, alespoň bude zmrzlina tuhnout rovnoměrněji.

Servírujte v pěkných miskách, můžete pokapat javorovým sirupem jako na obrázku – ale zmrzlina je sama o sobě sladká dost, takže to spíš jen na efekt :-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top