Dýňovo petrželové pyré s pečeným česnekem
Druhý den po kurzu párty občerstvení jsem si dělala špíz ze zbylých srdíček a přemýšlela, co k tomu. V lednici jsem měla polovinu hokaido dýně a svazek kořenové petržele… Hmm, to zní jako dobrá kombinace na pyré! Upekla jsem v troubě i s česnekem a vznikla z toho úžasná dobrota.
Samotnou dýni totiž moc nemusím – ani v pyré, ani třeba v polévce. Její sladká kořenitá chuť mi moc nevyhovuje. Naopak miluju kořenovou petržel (nebo vlastně i tu listovou), takže mi kombinace dvou nasládlých druhů zeleniny přišla hodně zajímavá. Ale ještě by to nebylo ono – upekla jsem s nimi i česnek, který je velice zajímavou surovinou – dlouhým pečením úplně ztratí svoji štiplavost, opět zesládne (to dělají škroby) a zůstane nám jemná krémová česneková chuť.
Na 4 porce potřebujeme:
- 1/2 velké hokaido
- svazek kořenové petržele
- 1 paličku česneku
- 50 g másla
- trochu mléka (dle konzistence)
- sůl
Půlku hokaido vydlabeme, položíme řezem dolů na pečící papír. Petržel oloupeme a bez krájení přidáme k dýni. Paličku česneku skrojíme asi v jedné čtvrtině a položíme na papír řezem nahoru. Koukněte na fotku níž (papriku ignorujte:-)).
Pečte na 200 stupňů asi 3/4 hodiny. Česnek zezlátne (nesmí zčernat!), dýně pustí vodu, jinak bude vypadat stejně:-), petržel se seschne a taky může trochu zezlátnout.
Hotovou zeleninu rozmixujte s rozpuštěným máslem a trochou mléka – tak, aby vám tyčový (nebo stolní) mixér zvládl umixovat hladké pyré. Dosolte podle chuti (pyré je dost sladké).
Podávejte jako přílohu k masu. Hezky se hodí k mastnějším druhům nebo ke klasickému steaku. Dobrou chuť!