Játrová paštika ve skleničce – super svačinka na cesty! #AIP, paleo, low carb recept

Jeden z nejčastějších dotazů, které přicházejí u těchto alternativních způsobů cestování, jsou rychlá jídla, která se snadno berou s sebou na výlety nebo při cestování. Samozřejmě, čerstvá zelenina nebo salát do krabičky, ale co k tomu? Něco do skleničky. Tahle paštika/sulc je díky želatině a kolagenu z vývaru hojivá pro naše střeva a zároveň prospěšná pro naše klouby, vlasy a nehty. Ale hlavně je to moc dobrá svačinka a náhrada masa na cesty.

Na 10 skleniček potřebujeme:

  • 500 g drůbežích jater
  • 300 g kuřecích srdíček
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce sušené majoránky
  • lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 litru kuřecího vývaru
  • 65 g želatiny
  • sůl

Na trošce oleje osmahneme do zlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Na minutku přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a poté hned játra nakrájená na malé kostičky (max. centimetr na centimetr) – klidně ve dvou dávkách, aby se nám smažily a nezačaly se dusit. Poté přidáme i srdíčka nakrájená na podobné kousky a ještě chvilku osmahneme.

Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme tymián a majoránku a vaříme asi 15 minut, do změknutí srdíček. Odstavíme ze sporáku a necháme asi půl hodiny zchladnout (ideálně na teplotu cca 70 stupňů). Vedle v misce si rozmícháme želatinu asi ve dvou deci vody a přidáme do játrové směsi – úplně rozmícháme. Pokud by se želatina nerozpustila, ještě trochu ohřejeme, ale s želatinou už se nesmí směs vařit – neztuhla by!

Ještě horké plníme do skleniček, zavřeme a uchováváme v lednici – vydrží alespoň týden.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top