Low carb perníčky – dýňové! Nízkosacharidový recept

Už tu mám recept na AIP perníčky, které ale nejsou nízkosacharidové. Takže teď tato low carb varianta. Každé jsou trochu jiné: Ty AIP jsou pevnější, křupavější. Tyhle jsou naopak lehoučké a nadýchané. Tak si vyberte podle svých preferencí :-)

Na asi 30 kousků potřebujeme:

  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • 4 vrchovaté lžíce dýňového pyré (pečené nebo uvařené dýně)
  • 2 lžíce erytritolu nebo zvoleného sladidla
  • 120 g mandlové mouky (jemné, raději prosejte)
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky xantanové gumy
  • 2 lžičky pumpkin spice nebo perníkového koření
  • 1 lžička skořice (nemusí být)

Smícháme žloutek, máslo a pyré. Ve druhé misce promícháme všechny sypké ingredience a smícháme s vlhkými – získáme měkčí perníčkové těsto. Dáme jej odležet do lednice alespoň na dvě hodiny: zpevní se a půjde s ním lépe pracovat.

Pak jej zpracovávejte rychle – na teple měkne a lepí se. Pokud chcete vykrajovat, určitě rozvalujte mezi dvěma pečícími papíry. Zároveň není úplně snadné vykrájené tvary přendávat na plech – já to dělám tak, že vezmu půlku těsta (druhou nechám v lednici), vyválím mezi papíry asi na 5 mm, horní papír sloupnu. Vykrájím tvary, pak nožem odstraním všechny “přebytky” a opatrně odebírám jednotlivé tvary a přendávám na plech.

Vykrájené tvary pečeme asi 12 minut na 180 stupňů. Bude to ale záviset i na Vaší troubě, takže to dobře sledujte, nechcete nechat ztmavnout, jen lehce zezlátnout.

Přesto je to trochu nevděčná práce. Pokud netrváte na klasických perníčcích, můžete udělat jednoduché sušenky – vyvalujte kuličky zhruba velikosti vlašského ořechu a na pečícím papíru na plechu je rozmáčkněte na výšku asi 7 mm.

Vyšší sušenky se budou péct asi o 2 minuty déle.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top