Banánový chlebíček s játry
Ano, opravdu s játry. Divíte se? :-) Játra jsou jedním z pilířů AIP stravy. A ne všichni je v klasické úpravě snesou, protože mají výraznou chuť. Na AIP summitu jsem viděla recept na muffiny z jater. Klasické sladké muffiny jako dezert, ale s příměsí jater tak, aby tam nebyly moc poznat. V Americe se to prostě řeší tak :-) Nedalo mi to a vyzkoušela jsem. Původní recept mě moc nezaujal, ale vyzkoušela jsem játra schovat do banánového chlebíčku s karobem. Chutná krásně čokoládově i bez kakaa a když jsem ho zkoušela na rodině, nikdo nepoznal, že jsou v něm játra. A moc jim chutnal.
Jen nečekejte úplně klasickou strukturu chlebíku – je vlhčí a hutnější, ostatně jako většina AIP dezertů. To mu ale na chuti nijak neubírá. Naopak, konzistencí připomíná například vlhčí brownies.
Banánový chlebíček s játry
Equipment
- Trouba
Ingredients
- 250 g jater
- 50 g plantainové mouky
- 100 g maniokové mouky tapiokové, ale ne tapiokového škrobu
- 3 lžíce kokosové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce octa
- 50 g jablečného pyré nebo strouhaných jablek se strouhanými jablky bude chlebík vlhčí
- 2 banány
- 2 želatinová vejce
- 3 lžičky karobu
- 1 lžička kurkuma/skořice/zázvor
- 1 špetka soli
Instructions
- Připravte si želatinová vejce: smíchejte 2 lžíce želatiny se 4 lžícemi studené vody a nechte pár minut nabobtnat, poté přidejte 4 lžíce vroucí vody a dobře rozmíchejte.
- Játra umixujte s jedním banánem.
- Přimíchejte všechny ostatní ingredience včetně želatinových vajec.
- Druhý banán podélně rozkrojte, použijeme jej na ozdobu.
- Těsto bude trochu hutnější, ale stále trochu tekuté – nalijte ho do chlebové formy a povrch uhlaďte.
- Vtlačte do něj obě půlky banánu rozkrojenou stranou nahoru – jako vidíte na obrázku.
- Pečte na 160 stupňů asi 50 minut. Výsledný chlebíček bude hutnější než chlebík z klasické mouky, vlhký, ale moc dobrý!