Banánový chlebíček s játry

Ano, opravdu s játry. Divíte se? :-) Játra jsou jedním z pilířů AIP stravy. A ne všichni je v klasické úpravě snesou, protože mají výraznou chuť. Na AIP summitu jsem viděla recept na muffiny z jater. Klasické sladké muffiny jako dezert, ale s příměsí jater tak, aby tam nebyly moc poznat. V Americe se to prostě řeší tak :-) Nedalo mi to a vyzkoušela jsem. Původní recept mě moc nezaujal, ale vyzkoušela jsem játra schovat do banánového chlebíčku s karobem. Chutná krásně čokoládově i bez kakaa a když jsem ho zkoušela na rodině, nikdo nepoznal, že jsou v něm játra. A moc jim chutnal.

Jen nečekejte úplně klasickou strukturu chlebíku – je vlhčí a hutnější, ostatně jako většina AIP dezertů. To mu ale na chuti nijak neubírá. Naopak, konzistencí připomíná například vlhčí brownies.

Banánový chlebíček s játry

AIP banana bread, který jako bonus obsahuje játra! Ideální, pokud chcete játra schovat do receptu tak, aby to nikdo nepoznal :-)
Prep Time 10 minutes
Cook Time 50 minutes
Typ Dezert
Kuchyň Americká
Servings 8

Equipment

  • Trouba

Ingredients
  

  • 250 g jater
  • 50 g plantainové mouky
  • 100 g maniokové mouky tapiokové, ale ne tapiokového škrobu
  • 3 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce octa
  • 50 g jablečného pyré nebo strouhaných jablek se strouhanými jablky bude chlebík vlhčí
  • 2 banány
  • 2 želatinová vejce
  • 3 lžičky karobu
  • 1 lžička kurkuma/skořice/zázvor
  • 1 špetka soli

Instructions
 

  • Připravte si želatinová vejce: smíchejte 2 lžíce želatiny se 4 lžícemi studené vody a nechte pár minut nabobtnat, poté přidejte 4 lžíce vroucí vody a dobře rozmíchejte.
  • Játra umixujte s jedním banánem.
  • Přimíchejte všechny ostatní ingredience včetně želatinových vajec.
  • Druhý banán podélně rozkrojte, použijeme jej na ozdobu.
  • Těsto bude trochu hutnější, ale stále trochu tekuté – nalijte ho do chlebové formy a povrch uhlaďte.
  • Vtlačte do něj obě půlky banánu rozkrojenou stranou nahoru – jako vidíte na obrázku.
  • Pečte na 160 stupňů asi 50 minut. Výsledný chlebíček bude hutnější než chlebík z klasické mouky, vlhký, ale moc dobrý!
Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Back to Top