Mandlové cukroví – „Makronky Nancy“ #low carb recept
Máte rádi marcipán? Tady ho máte v pečené verzi – cukroví. Inspirovala jsem se receptem od Kristiny Němečkové. Jen 5 ingrediencí a tak snadná příprava, to jsem musela hned zkusit. A samozřejmě v nízkosacharidové a AIP verzi. Samozřejmě ta moje verze je navíc taková babicovatější, ale co už, snad mi kuchařský Bůh odpustí :-)
Vzhled porovnejte sami – z klasického cukru makronky popraskají, toho se mi s low carb náhražkou nepodařilo docílit. Nic to ale nemění na tom, že je to dobrota. Obávám se, že do Vánoc nevydrží a budu dělat další várku.
Na asi 30 kousků potřebujeme:
- 130 g mandlové mouky
- 60-80 g erytritolu
- 1/2 vanilkového lusku
- 40 g vaječného bílku
Do výkonného mixéru dejte mandlovou mouku, erytritol (pokud používáte) a na drobno pokrájený vanilkový lusk. Vše společně rozmixujte na jemno, ať Vám pak nic neskřípe mezi zubama :-) Množství nechám na Vašem uvážení. Se 100 g to funguje také, ale je to brutálně sladké. S 60 g jsou makronky o něco tvrdší.
Rozmixovanou směs přidáme k vajíčku a uhněteme lepivé těsto. Necháme asi půl hodiny odstát – bude to lepit trochu méně. Namočenýma rukama tvarujte na plech s pečícím papírem kuličky – doporučuji dělat spíš menší, je to na jídlo potom hodně hutné :-) Každou kuličku rozmáčkneme asi na centimetr vysokou sušenku a do ní ještě vmáčkneme mandli.
Pekla jsem 15 minut na 160 stupňů celsia. Případně vyndejte, jakmile by začaly ve Vaší troubě zlátnout.