(Nejen) nízkosacharidový recept: Lečo
Recept, který je hodně triviální, rychlá večeře a hodí se právě do pozdního léta, kdy všichni mají přebytek rajčat a paprik (nebo si je můžou koupit za pár korun). Hlavně je nejlepší ho dělat v sezóně, kdy je zelenina nejzralejší, plná chuti a vitamínů. A my ho doma milujeme, takže teď ho dělám každou chvíli. A ano, docela jsme se vyřádili při focení :-)
Na 4 porce potřebujeme:
- 1-2 velké cibule
- 6 paprik („bílých“, ale můžeme nakombinovat i s barevnými)
- asi půl kila rajčat
- 3-4 vajíčka
- 1 kvalitní špekáček bez éček (nakupuji na Scuku)
- Sůl, pepř, případně bylinky
Na lečo používám trochu netradičně nejradši wok – mám veliký, dobře se v něm všechno míchá a restuje a nic z mi z něj nepadá :-)
Cibuli nakrájíme na větší kostky a osmahneme na troše olivového oleje (asi 3 minuty). Přidáme špekáček na kostičky a na proužky nakrájenou papriku a smažíme další cca 3 minuty – můžeme do pánve přidávat postupně, třeba na dvě várky, aby se pořád pěkně smažila a nezačala se spíš dusit. Osolíme.
Jako poslední přidáme rajčata. Dusíme už jen krátce, pokud nechceme, aby se rajčata úplně rozvařila – nebo naopak déle (cca 10 minut na vyšší výkon), pokud chceme lečo krémovější (delší vaření pomůže odvařit šťávu, kterou rajčata pustí a trochu směs zahustí). Nakonec přidáme vajíčka a dobře rozmícháme – povaříme už jen asi minutu, déle není potřeba. A nebo můžete vajíčko naopak do směsi rozklepnout a nechat uvařit podobně jako volské oko – jako jsme to udělali my pro focení.
Ochutnáme a dosolíme dle potřeby, můžeme přidat čerstvě nastrouhaný pepř.