(Nejen) nízkosacharidový recept: Ratatouille se ztraceným vejcem

Do letního teplého počasí se hodí svěží zeleninová jídla. Ratatouille je původem francouzská příloha k masu, je ale tak rychlé, že se dá udělat i jako hlavní jídlo právě třeba jen s vajíčkem. A je to velká dobrota. Základem je čerstvá kvalitní lokální zelenina a hrst voňavého rozmarýnu (nešetřete!). Vajíčko od šťastné slepičky celé jídlo krásně doplní.

Na 4 porce potřebujeme:

  • 1 cuketu
  • 1 menší lilek
  • 4 šťavnatá rajčata
  • 1 papriku (ideálně žlutou)
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst rozmarýnu
  • 1-2 vajíčka pro každého
  • pomace olivový olej

Všechnu zeleninu včetně cibule nakrájíme na kostky. Já doporučuju spíš větší, 2×2 cm – je to míň práce a ještě zelenina zůstane snáz pěkně “na skus”, nerozvaří se tak snadno.

Připravuji ve woku, přijde mi to tak praktické. Klidně ale použijte jakoukoliv pánev, která je dost velká na celý objem zeleniny.

Na štědré porci olivového oleje (4 lžíce) opeču asi 2-3 minuty cibuli, klidně může hezky zezlátnout. Na minutku přidám na jemno nasekaný česnek (pozor, aby nezhnědl a nezhořkl), pak přidám papriku a zasypu na drobno posekaným rozmarýnem. Opékám asi 3 minuty, pak přidám cuketu s lilkem (na dvě dávky, aby se zelenina pořád opékala a nezačala se dusit), nechám trochu zavadnout, rajčata až na konec, možná jen na minutku, dvě, aby změkla, ale pořád držela tvar a nerozvařila se.

Cílem je mít zeleninu pěkně měkkou, ale aby si zachovala všechnu šťávu a ještě se z ní nestala kaše. Nevařte tedy déle, než je potřeba.

Osolte podle chuti (celkem dost, zelenina je sladká a kyselá, takže je potřeba chutě vybalancovat), můžete přidat trochu citronové šťávy, pokud se zdá směs příliš sladká.

Podávejte se ztraceným vejcem.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top