Nepečený koláč z pečené dýně :-) #low carb, paleo recept

Dýně je sice podzimní surovina, přesto ji ale pořád ještě seženete, protože se dobře uskladňuje. A kdo se s ní někdy krájel, ví, že to je dost práce :-) Takže já ji nejčastěji zpracovávám tak, že ji jen rozkrojím napůl, ani nevydlabávám semínka a tak, jak je, ji “přiklopím” na pečící papír na plech a upeču (trvá to asi 40 minut až hodinu, podle velikosti). Pak stačí lžící vyndat semínka, vydlabat dužinu a můžete použít buď na kaši, polévku a nebo třeba můj koláč. Až k neuvěření, že jsem ho do dneška nikdy nedělala. A přitom je hrozně jednoduchý, dobrý a hlavně zdravý, protože je to samá zelenina.

Na koláč o průměru 18 cm otřebujeme:

  • 1 střední hokkaido dýni (jde použít jakákoliv, chutné je to i s muškátovou)
  • 2+1 velké lžíce kokosového oleje
  • 1 kaki (nemusí být, speciálně pro přísnou low carb variantu vynechte)
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 100 g lněných semínek, rozemletých na mouku
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 lžíce medu / erytritolu
  • 1 velká lžička skořice
  • 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru (pokud byste používali čerstvý, dejte jen půl lžičky strouhaného)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/4 lžičky soli

Z lněných semínek, mandlové mouky, medu nebo erytritolu a 1 lžíce změklého kokosového oleje připravíme těsto na korpus. Pokud by se příliš drobilo, přidejte více oleje, konzistence totiž záleží na typu mandlové mouky, hrubosti lněných semínek a podobně. Tak jako tak to nebude krásné pevné těsto, spíš drobivější hmota, která ale s trochou trpělivosti jde hezky natlačit do koláčové formy. Odložte do lednice, aby kokosový olej v korpusu ztuhl a dal se na něj pak bezpečně nalít krém.

Dýni upečeme podle popisu nahoře, stačí vybrat semínka, slupku u hokkaido můžeme použít (u jiných druhů dýně vydlabejte dužinu ze slupky, jde to dobře). V mixéru rozmixujeme spolu s pomerančovou šťávou, kaki, kokosovým olejem, solí a vším kořením. Ochutnejte, případně doslaďte, ale asi to nebude potřeba.

Hotový krém opatrně nalijte na korpus. Ozdobit můžete třeba hořkou čokoládou.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top