Rychlá domácí játrová paštika

Tato paštika je nejoblíbenějším receptem na mém kurzu Jedlých Vánočních dárků. Všichni se vždycky diví, že Paštika může být tak jednoduchá. Je i dobrotou, kterou používám na různé oslavy narozenin nebo jiné párty. Vyzkoušejte ji také a uvidíte, že si ji i vaše rodina zamiluje.

Potřebujeme:

  • 500 g drůbežích nebo kachních jater
  • jednu střední cibuli
  • 3 velké stroužky česneku
  • 10 větviček čerstvého tymiánu nebo vrchovatou lžic co. sušeného tymiánu
  • koňak, brandy nebo bílé víno (nemusí být)
  • 30 g másla
  • 50 g smetany ke šlehání

Na trošce oleje opečeme na kostičky nakrájenou cibulku, alespoň do sklovata, ideálně dozlatova. Na další minutu přidáme nadrobno nakrájený česnek. Pak přidáme játra pokrájená na cca velikost sousta (není třeba je příliš čistit, obírám jen větší světlé propojovací „chuchvalce“ vláken). Opékáme tak dlouho, abychom měli jistotu, že jsou provařená, ale nesmí být vysušená. Trvá to asi 5 až 10 min.

Pokud použijeme alkohol, teď je ta vhodná chvíle. Nalijeme panáka koňaku nebo brandy do pánve (v případě vína klidně víc – cca deci) a necháme asi minutu odvařit (čímž se zbavíme alkoholu).

Nakonec ochutíme tymiánem, solí a pepřem. Tymiánem není třeba šetřit, pokud máme bylinky rádi – skvěle se propojí s chutí jater.

Játra necháme vychladnout zhruba na teplotu těla. Pak už celý obsah pánve přesypeme do mixéru, přidáme rozpuštěné máslo a smetanu. Umixujeme na hladkou pastu. Pokud by byla směs příliš hustá, přidáme ještě trochu smetany. Na závěr ještě ochutnáme a případně dochutíme – počítejme s tím, že teplá paštika chutná trochu jinak, než když vychladne.

Paštiku přesuneme do hezké skleničky, urovnáme povrch, můžeme zalít troškou másla, které zabrání zhnědnutí povrchu a udrží paštiku déle čerstvou. Do másla můžeme vložit i snítku bylinky, aby to krásně vypadalo. Paštiku uložíme do ledničky a necháme zcela vychladnout.

Až vás klasická Paštika omrzí, můžete ji ochutit dalšími ingrediencemi. Pokud chcete paštiku s hrubší texturou, odebereme část jater ještě před mixováním (cca 1/4) a rozkrájíme na malé kostičky. Vrátíme do paštiky po rozmixování. Stejně tak po umixování paštiky můžete přidat například klasicky zelený pepř, mandle, brusinky, jiné (mrazem) sušené ovoce a podobně. Totéž můžeme použít na ozdobu.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top