Tostones – smažené plantainové chipsy/placičky: #AIP, paleo recept

Tenhle recept jsem zahlédla v zahraničních kruzích – kde o něm mluvila jiná AIP certifikovaná koučka. Zaujalo mě to a musela jsem vyzkoušet. Protože i na AIP máme občas chuť na něco křupavého, co připomíná hranolky. A plantainy jsou i fajn zdroj sacharidů. Jsou ale smažené, takže samozřejmě jen tak občas :-)

Tostones se dělají v Jižní Americe. Jen obvykle s palmovým olejem. My použijeme kokosový. Je to poměrně jednoduché a chutné, vyzkoušejte.

Potřebujeme jen plantainy (koupíte třeba na Rohlíku nebo v Tescu) a kokosový olej, případně trochu soli. Plantainy jsou lepší nezralé – když už zežloutnou a začnou hnědnout, zesládnou. Placičky jsou pak měkké, sladké jako banán a kupodivu celkem kyselé. Je to dobré, ale nejsou to tostones :-) Využijete spíš na dezert, tím, že je to sladké. Vyzkoušeno za Vás – měla jsem 2 plantainy a každý byl v jiném stupni zralosti… :-)

Plantainy nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 2 cm a oloupejte. Pokud máte hodně nezralý banán, možná je jednodušší oloupat ho v celku a krájet až potom.

Na pánvi rozehřejte dvě vrchovaté lžíce kokosového oleje a na střední (nebo o chlup nižší) stupeň kolečka usmažte do světla, ideálně ještě nenechte zlátnout (nebo jen zlehoučka). Trvá to asi 2 minuty z každé strany. Kolečka vyndejte z pánve, osušte na papírové utěrce a na talířku rozmáčkněte rovným dnem hrnečku nebo nějakého podobného nástroje. Získáte „otrhanou“ kulatou placičku, jako na fotce. Osmažte ještě jednou: tentokrát už krásně dozlatova.

Hotové tostones chutí připomínají sušený banán s trochou bramborové chuti. Jsou krásně křupavé a když si je osolíte, určitě Vám jednou za čas vynahradí hranolky… ;) Takže je můžete jíst jako přílohu například místo brambor. A nebo si je klidně dejte „na sladko“, s kokosovým jogurtem a ovocem, jako na obrázku (tam vidíte drcené sušené ostružiny).

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top