Velikonoční beránek: #AIP, paleo, bez lepku, bez vajec, bez mléka, vegan

Možná už víte, že nejsem žádný velký zastánce AIP dezertů, ono je stejně nejlepší si na sladké odvyknout (a kdo je na autoimunitním protokolu už dlouho, asi mi dá často za pravdu, že ty dezerty pak už nemá potřebu vyhledávat). Ale na svátky, to je jiná, ne? Přecejen ta sváteční jídla pro nás mají speciální atmosféru a dotvářejí tu správnou náladu. Takže… tadá! Tady máte recept na AIP velikonočního beránka. Vhodný i pro všechny, co se vyhýbají lepku, vejcím nebo mléku.

Recept je navíc úplně jednoduchý a až na maniokovou mouku z dostupných surovin (a i tu určitě už máte, pokud jste na AIP nějaký čas). Já mám tu svoji z Grizly.cz. Je více možností, čím se dá těsto osladit. Klasikou je kokosový cukr. Já jsem ale na mouky.cz zkusmo koupila mleté hrušky („hrušková mouka“) a použila jsem do těsta ty. S nimi je výsledek krásně křehoučký a jemný, s kokosovým cukrem o něco pevnější. V obou případech bude těsto skvělé jako korpus dortu. Jako klasické AIP dezerty těsto nedrží úplně moc pohromadě, takže jako korpus bude chtít opatrnou manipulaci, ale např. želatina na vrchu by ho zpevnila. Určitě taky vyzkouším a podám report :-)

Mám jen maličké formičky na zajíčka a beránka (s malou hlavou:D), viz. obrázek. Z tohoto množství to bude do beránkové formy spíš málo, resp. beránek bude nízký, ale to je asi v pořádku, větší vrstva by se špatně propékala a zůstala vlhká. Do menších formiček je to lepší. Jen už nevím, kde jsem tyhle svoje koupila, řekla bych, že před pár lety v Tescu, ale vůbec si tím nejsem jistá.

Potřebujeme:

  • 110 g jemně mleté kokosové mouky
  • 30 g maniokové (tapiokové) mouky (pozor, ne tapiokový škrob!)
  • 70 g kokosového cukru nebo 100 g mletých hrušek (možná bych příště dala míň, je to celkem sladké)
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 300 ml kokosového mléka (např. bio Aroy-D)
  • 60 ml rozpuštěného (vychladlého) kokosového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • kůra z 1 bio citronu
  • hrst nebo dvě drobných rozinek (větší trhají těsto)

Příprava je úplně jednoduchá: smíchejte sypké suroviny, přidejte tekuté, kůru a rozinky. Těsto je to spíš jak na mazanec, není lité – je krásně sametové, nelepí, ale je „hutné“. Do formiček se nejsnáz „namačká“ rukou. (Fakt je příjemné, nesmějte se mi – nebojte, nebudete od toho upatlaní, maximálně budete mít krásně sametové ruce od kokosoolejové kúry:)).

Pekla jsem klasicky na 180 stupňů asi 15 minut, ale bude to záležet na velikosti formičky, klasicky do zezlátnutí. Z formy vyklepávejte opatrně a až po zchladnutí. Půlka mých zvířátek skončila neopatrnou manipulací bez hlavy. Ale co už, i postižená zvířátka někdo sní… :-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top