Těhotenská cukrovka 5: Co když dieta nestačí? Aneb GDM na inzulinu

Asi v 10% případech těhotenské cukrovky nestačí dieta a musí nastoupit nějaká další léčba. Je to úplně v pořádku, nic si nevyčítejte. Pokud jste dodržovaly dietu, pravděpodobně není nic dalšího, co jste mohla udělat, prostě cukrovka nastoupila v silnější verzi a Vaše tělo si s ní bez pomoci neporadí. Léky nejsou selhání nebo chyba. Teď je to nejdůležitější dostat cukrovku pod kontrolu, aby neohrožovala Vaše miminko. A Vám ani jemu těch pár týdnů na inzulinu nebo jiném léku nijak neublíží.

Na diabetologii obvykle dostanete instrukce, že se máte ozvat, pokud byste opakovaně měla hodnoty nad limit. Při dodržování diety se to častěji stává u lačné glykemie, ale občas může dělat problémy i cukr po jídle. Je tedy na místě se lékaři ozvat, pozve si Vás na kontrolu a nabídne Vám nejvhodnější léčbu.

V principu jsou dva základní přístupy: Lék metformin a pak přímo inzulin. Obojí má své pro i proti a každý se nasazuje v trochu jiném případě. Metformin přímo neovlivňuje vylučování inzulinu, ale zvyšuje naši citlivost na něj. Pokud jste tedy ten případ, že inzulinu v krvi máte dost, ale tělo jej neposlouchá, v tomhle případě může metformin pomoci. Bere se jako „mírnější“ léčba, nemá žádné vedlejší účinky, ale umí prostoupit placentou k plodu. Ač ani u něj nejsou popsané žádné vedlejší účinky, je tam pořád nějaká drobná nejistota, zda je to vhodné. V tom má vždy rozhodující slovo lékař a samozřejmě by měl dát i na Vaše přání, pokud byste metformin z důvodu prostupu k miminku nechtěly.

Inzulin dlouhodobě vedlejší účinky mít může, zvyšuje třeba přibývání na váze. To se ale týká hlavně dlouhodobé medikace, řekněme v řádu měsíců až let, tyto důsledky tedy nemá smysl u těhotenské cukrovky, která trvá řádově týdny nebo jen několik málo měsíců, řešit. Tady je důležitější dostat pod kontrolu cukr, který by mohl škodit miminku. Naopak výhoda inzulinu je, že jeho molekula je veliká a placentou k miminku neprojde. Z toho pohledu by tedy měl být vlastně šetrnější.

S inzulinem se však pojí ještě jedna věc, na kterou je potřeba být opatrný. Pokud budete brát inzulin, je potřeba přijímat přiměřené množství sacharidů ve stravě. Inzulin totiž v podstatě násilím snižuje hodnotu cukru v krvi – pokud byste tedy nepřijala ve stravě sacharidy a cukr v krvi by byl nízký, inzulin ho sníží ještě více. Naše orgány pak nebudou mít dostatek pohotovostní energie a může se dostavit nevolnost a v extrémním případě i kolaps. U obvyklých dávek několika málo jednotek inzulinu je riziko minimální, dávat pozor je potřeba u vyšších dávek inzulinu. Tady se tedy vždy řiďte doporučením lékaře.

Inzulin může být ve formě tabletek a zase, pokud by to nestačilo, můžete se dočkat i injekcí. Podobně jako měření glykemie může být vlastní píchání inzulinu ze začátku dost nepříjemné, moc nad tím nepřemýšlejte, brzy si zvyknete a nepřijde vám to.

Na začátku nejspíš dostanete předepsanou jen nějakou malou dávku, například takzvané 4 jednotky na noc. A budete sledovat, jak se hodnoty vyvíjí, týká se to častěji lačné glykemie. Neděste se, pokud to nepomůže. Mnohým maminkám se dokonce stává, že se jim hodnoty krátce zhorší. Spojte se se svým diabetologem, pravděpodobně Vám množství inzulinu zvedne. A možná se toto bude muset stát několikrát. Nijak se toho neděste. Je to v pořádku. Najít správnou dávku inzulínu, na kterou Vaše tělo zareaguje, je trochu magie. Takže to může trvat týden nebo dva. Je to tak v pořádku a je to úplně běžné. Důležité je, aby se cukr stabilizoval a pak se držel ve správném rozmezí po zbytek těhotenství.

Tolik tedy k léčbě diabetické cukrovky. Nezbývá než zopakovat, abyste úzce spolupracovali se svým lékařem, který Vám pomůže cukrovku co nejlépe zvládnout. Nebojte, všechno bude v pořádku. Podporu můžete hledat i v některé z facebookových skupin, které se GDM věnují a jistě Vám poradí, pokud si s něčím nevíte rady. Já Vám přeji hodně štěstí, hladký porod a spokojené miminko :-)

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top