AIP zakázané potraviny (plná eliminace i modifikovaná eliminace)

Zde je seznam potravin, kterým se na AIP vyhýbáme. Obecně platí, že autoimunitní protokol dává důraz na základní, nezpracované potraviny jako jsou maso, ovoce, zelenina. Do AIP nepatří jakékoliv zpracované potraviny (cokoliv z „továrnové produkce“), takže ani žádná Éčka a chemická aditiva. Kromě toho se vyhýbáme potravinám a surovinám z následujícího seznamu. Pokud si ohledně nějaké suroviny nejste jistí, nebojte se zeptat v komentářích a nebo v naší AIP Facebookové skupině.

Plná eliminace (původní AIP protokol) vyřazuje všechno ze seznamu:

  1. Obiloviny, pseudoobiloviny (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda, rýže, vločky, teff, quinoa, kukuřice, pohanka, amarant…)
  2. Lepek (ze všech zdrojů, zejména z obilovin, ale pozor i na všechnu “kontaminaci”)
  3. Mléčné výrobky (např. mléko, máslo, všechny druhy sýrů, syrovátkový protein, smetana, jogurty, atd., v plné eliminaci i ghí – přepuštěné máslo)
  4. Luštěniny (všechny druhy fazolí, čočky, hrách, sója a výrobky z ní včetně tofu a sójové omáčky nebo lecitinu v čokoládě, i luštěninové klíčky jako například mungo výhonky)
  5. Rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový a všechny ostatní kromě avokádového, olivového a kokosového)
  6. Všechny přídatné látky a Éčka (barviva, příchutě, emulgátory, např. guarová guma, lecitiny, xantan, karagenan), glutamát, dusitany a dusičnany, kyselina fosforová, rostlinné proteiny, trans tuky, kvasnicový extrakt, cokoliv s “chemicky znějícími” názvy)
  7. Sladidla (jakékoliv sirupy, cukr, agáve, fruktóza, dextróza, maltóza, inulin, maltodextrin, panela, sacharóza. Med v malém množství je povolen.)
  8. Cukrové alkoholy (erytritol, manitol, sorbitol, xylitol)
  9. Nekalorická sladidla (acesulfam K, aspartam, sacharin, stevia, sukralóza)
  10. Ořechy a ořechové oleje (všechny druhy ořechů včetně kešu, kaštanů a buráků, všechna ořechová másla a oleje – kromě kokosového)
  11. Semínka a semínkové oleje (chia, čokoláda, kakao, káva, lněné semínko, dýňové semínko, sezam, slunečnice, všechny oleje a másla včetně např. tahini)
  12. Lilkovitá zelenina a koření pocházející z lilkovitých rostlin (ašvaganda, rajčata, paprika – i zelenina i koření, chilli, lilek, goji, brambory kromě batátů)
  13. Semínkové koření (anýz, nové koření, kmín, římský kmín, kardamom koriandr – semínko, koprové semínko, fenyklová semínka, horčice, muškátový oříšek, pepř, mák)
  14. Vejce (jakýkoliv druh)
  15. Alkohol (pivo, víno i tvrdý alkohol – maličké množství v tibi limonádě nebo kombuše je v pořádku).

Modifikovaná (mírnější) verze AIP protokolu vyřazuje:

  1. Obiloviny (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda, vločky, teff, bulgur…)
  2. Lepek (ze všech zdrojů, zejména z obilovin, ale pozor i na všechnu “kontaminaci”)
  3. Mléčné výrobky (např. mléko, máslo, všechny druhy sýrů, syrovátkový protein, smetana, jogurty, atd., v plné eliminaci i ghí – přepuštěné máslo)
  4. Sója (včetně omáčky, tempehu, tofu a podobně; ostatní luštěniny jsou povolené)
  5. Všechny přídatné látky a Éčka (barviva, příchutě, emulgátory, např. guarová guma, lecitiny, xantan, karagenan), glutamát, dusitany a dusičnany, kyselina fosforová, rostlinné proteiny, trans tuky, kvasnicový extrakt, cokoliv s “chemicky znějícími” názvy)
  6. Sladidla (jakékoliv sirupy, cukr, agáve, fruktóza, dextróza, maltóza, inulin, maltodextrin, panela, sacharóza. Med a javorový sirup v malém množství je povolen.)
  7. Cukrové alkoholy (erytritol, manitol, sorbitol, xylitol)
  8. Nekalorická sladidla (acesulfam K, aspartam, sacharin, stevia, sukralóza)
  9. Ořechy a ořechové oleje (všechny druhy ořechů včetně kešu, kaštanů a arašídů, všechna ořechová másla a oleje – kromě kokosového)
  10. Lilkovitá zelenina a koření pocházející z lilkovitých rostlin (ašvaganda, rajčata, paprika – i zelenina i koření, chilli, lilek, goji, brambory kromě batátů)
  11. Vejce (jakýkoliv druh)
  12. Alkohol (pivo, víno i tvrdý alkohol – maličké množství v tibi limonádě nebo kombuše je v pořádku).
Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top