Coleslaw salát vhodný pro AIP eliminaci (ale samozřejmě i low carb a paleo recept, bez vajec)
Coleslaw milujeme. Asi od doby, co jsme ho poprvé ochutnali v KFC, protože předtím se tu moc nenosil. Dnes ho má každá burgerová restaurace. Jenže do něj patří majonéza. A ať už se jí vyhýbáme z důvodu syrových vajec nebo z důvodu AIP, potřebujeme nějakou náhradu. Je to úplně snadné, tady je.
Na 4 porce potřebujeme:
- 1/4 hlávky zelí (nejlepší je jarní nebo jemné špičaté)
- 2 velké mrkve
- 1 cibuli
- případně zelenou cibulku
- šťávu z 1 citronu
- Kokosové mléko, např. Aroy-D, nebo ještě lépe kokosový jogurt (např. Wild&Coco)
- sůl
- příp. med podle chuti
Zelí nakrájejte na jemné nudličky nebo nastrouhejte, nastrouhejte i mrkev, cibulku nakrájejte na jemné kostičky. Vše smíchejte, osolte a zalijte citronovou šťávou a nechte odstát (propracování rukou také pomůže) – zelí díky tomu zkřehne a ztratí trochu své štiplavosti.
Podle konzistence přidejte trochu kokosového mléka nebo jogurtu a pro správnou coleslaw chuť potřebujete i maličko osladit medem. Podávejte k jakémukoliv masu, steaku a podobně, nebo třeba k restovaným játrům.
Doporučuju udělat z mnohem větší dávky, já dělám tolik, že se mi to nevejde do velké mísy :D V lednici v pohodě vydrží několik dní, jen pokud dáte jogurt, bude chutnat navinuleji, ale není to na škodu, to nám ještě přidá kupu probiotických bakterií:)