Domácí nutella (Díky, Pavle!)

Ano, inspirací pro tento recept byl Pavel, který přinesl do práce recept na domácí nutellu. Nutellu všichni milují a i když všichni vědí, že to není nic zdravého, rádi si ji občas dopřejí. Tahle nutella je ale chutnější a mnohem zdravější, než ta původní – o důsledcích na ekologii (kvůli palmovému oleji) ani nemluvě. Takže si ji pojdme za pár minut vyrobit:-)

Jediná nevýhoda této nutelly je, že k ní potřebujete výkonný mixér. Malý smoothie mixér to asi svým výkonem nezvládne, spíš něco typu nutri bullet (600 W). Pavel dokonce poradil trik s ponorným mixérem, jen to chce hlubokou štíhlou nádobu, ať nemáte ořechové máslo po celé kuchyni:-)

Potřebujeme (na skleničku podobnou klasické nutelle):

  • 200 g lískových oříšků
  • 2 lžíce oleje
  • 60 g kvalitního (nepraženého) kakaa
  • 50 g vysokoprocentní čokolády (70 a více)
  • 150 g medu nebo sirupu (ne agávového)
  • špetka soli
  • 1/2 dcl vody

Postup:

Oříšky opečeme na středním plameni na sucho na pánvi, do zlatova, pozor, ať nezačnou tmavnout, zhořkly by. Ještě teplé přesypeme do vlhké utěrky a promneme – tím odstraníme zbytky šlupek.

Dáme do mixéru spolu s olejem a vodou a rozmixujeme na kaši (nebo ponorným mixérem). Přidáme kakao, opatrně rozpuštěnou čokoládu, špetku soli a med. Ještě opatrně promixujeme nebo už jen promícháme. A nutella je na světě:-)

Pokud hned nezmizí, skladujeme v lednici, měla by vydržet zhruba 14 dní. Zároveň se připravte na to, že je mnohem hutnější než klasická nutella a stačí jí tedy menší množství.

Dobrou chuť!

 

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

One Response

  1. Vyzkoušeno nejen na vlastních chuťových pohárcích a doporučuji k vyzkoušení! Opravdu žravé. Jen se po ní zaprášilo, pro někoho možná moc sladké, takže se dle preferencí každého jedlíka nezdráhat zkusit ubrat objemu medové přísady. Navíc chutná krásně přirozeně a umělá pachuť běžnějších průmyslových nutell je ta-tam :)
    Jen při použití tyčového mixéru opravdu doporučím pořádného svalovce s co největším podílem kovových částí. Můj postarší univerzál (450 W) v podobě sdruženého šlehače s tyčovým mixérem to na nejvyšší otáčky nezvládl a kovová hřídelka se v plastovém uložení postupně zdeformovala :( Tak pozor na to a bude lepší použít tyčový mixér a ne zařízení 2v1 běžné uživatelské třídy. Ořechy jsou opravdu tvrdé. Tak vzhůru do této lahodné cukrovinky, kterou snad všichni známe jako oblíbenou neřest nejen dětských let :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top