Jablečné muffiny – recept ve dvou verzích (LC-bezlepková a verze s ovesnými vločkami) – z lokálních surovin ze Scuku

Jablečná sezóna naštěstí už pár týdnů nahrazuje tu okurkovou:-) A protože koláče a jablka jdou krásně dohromady, pojďme si doma vytvořit tu pravou podzimní voňavou atmosféru s pomocí zázvorovo-jablečných muffinů.

Původní plán byl vyzkoušet 2 recepty a vybrat ten nejlepší. Jenže mezi ochutnávajícími „testovači“ se skoro strhla bitva o to, jestli vyhraje ten, který více chutnal jim:) Nezbývá mi tedy než sdílet obě verze. Navíc, svoji logiku to má. Jeden je zcela bez obilné mouky, bezlepkový, bez cukru, takže zapadá i do palea nebo nízkosacharidového stravování. Druhý je klasický, ale díky složení s ovesnými vločkami a celozrnnou žitnou moukou má velký podíl vlákniny a lepku je v něm také mnohem méně, než v muffinech z obchodu. Vyzkoušejte tedy verzi, která je vám sypmatičtější!

Všechny suroviny ve farmářské nebo bio kvalitě zakoupíte například na Scuku. Seznam skupin a tedy výdejních míst, kam si můžete nákup objednat, naleznete zde: www.scuk.cz/skupiny

Verze s ovesnými vločkami:

Na 12 velkých krásných muffinů potřebujeme:

  • 2 jablka nakrájená na kostky (Ideální jsou třeba BIO jablka Boikovo z Biofarmy Dvůr Vyšínek – nepouštějí totiž moc vody a muffiny tak nebudou mokré)
  • 1 hrnek ovesných vloček (Ovesné vločky i případně v BIO verzi nabízí například Ježkův statek)
  • 2 vrchovaté lžíce žitné celozrnné hrubé mouky (Seženete v CountryLife)
  • 2 lžíce třtinového cukru (Seženete v CountryLife)
  • 2 vejce od šťastných slepiček (Například ze Statečku na Rachečkách)
  • 50 g másla (Úžasně voňavé farmářské máslo za rozumnou cenu nabízí například František Mikoláš – Mlékárna Krhanice)
  • 50 ml mléka (Ze stejné mlékárny jako máslo)
  • 1/2 prášku do pečiva (Seženete v CountryLife)
  • 1 vrchovatá lžička skořice (Pravá cejlonská skořice se u nás moc neprodává. Na Scuku ji ale za super cenu nabízí Cejlonské koření CZ)
  • 1 menší lžička sušeného nebo čerstvého strouhaného zázvoru (Sušený kvalitní mletý zázvor opět od Cejlonského koření CZ)
  • 3 jablka na ozdobu

Bezlepková verze s kokosovou moukou:

Na 12 velkých krásných muffinů potřebujeme:

  • 2 jablka nakrájená na kostky (Ideální jsou třeba BIO jablka Boikovo z Biofarmy Dvůr Vyšínek – nepouštějí totiž moc vody a muffiny tak nebudou mokré)
  • 3/4 hrnku kokosové mouky (Seženete v CountryLife)
  • 2 vejce od šťastných slepiček (Například ze Statečku na Rachečkách)
  • 50 g másla (Úžasně voňavé farmářské máslo za rozumnou cenu nabízí například František Mikoláš – Mlékárna Krhanice)
  • 50 ml mléka (Ze stejné mlékárny jako máslo)
  • 1/2 prášku do pečiva (Seženete v CountryLife)
  • 1 vrchovatá lžička skořice (Pravá cejlonská skořice se u nás moc neprodává. Na Scuku ji ale za super cenu nabízí Cejlonské koření CZ)
  • 1 menší lžička sušeného nebo čerstvého strouhaného zázvoru (Sušený kvalitní mletý zázvor opět od Cejlonského koření CZ)
  • 3 jablka na ozdobu

Cukr v kokosové verzi není potřeba: kokos je přirozeně sladký, takže cukr vynahradí. Pokud jste zvyklí na sladkou chuť víc, můžete samozřejmě lžíci cukru (nebo jiného sladidla) dát taky.

Práce je s oběma verzemi podobná. V misce smíchejte mokré suroviny (vejce, jablka nakrájená na kostičky, mléko a rozpuštěné máslo) a poté přidejte mouku/vločky, cukr (ve vločkové verzi), zázvor, skořici a prášek do pečiva. Kokosová mouka saje, takže z té budete spíš „vykrajovat“ lžící kuličky do muffinových formiček. Vločková verze bude hustá asi jako měkký tvaroh.

Formičky plňte jen tak do dvou třetin, aby při pečení nevytekly. Jablka na ozdobu oloupejte, rozkrájejte na čtvrtiny, vyberte jádřince a zbylou čtvrtku nakrájejte (ale nedokrájejte) do vějířku. Inspirujte se na fotografii. Nebo můžete rozkrájet na plátky a ty na muffin vyrovnat do hvězdičky.

Pečeme na 180 stupnů – kokosové jsou hotové trochu rychleji, kontrolujte podle zlátnutí, trvá to asi 20-25 minut. Vločkovým dejte něco málo přes hodinku.

Tak co, která verze se víc líbí vám? Dejte mi vědět!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top