(Nejen) nízkosacharidové jídlo: Netradiční šťavnaté masové kuličky bez vajíčka a lepku
Poslední dobou se zaměřuji na recepty bez lepku, vajíček a mléčných výrobků, takže jsem po inspiraci od sestry zkusila udělat masové kuličky, ve kterých není žádné pojivo – například ani psylium, které se v low carb vaření používá poměrně často. Nebudu vás napínat dlouho, funguje to hezky. Kuličky jsou rychle hotové, můžete si je dát třeba k salátu nebo k cuketovým nudlím. Vhodné pro paleo stravování i AIP protokol.
Potřebujeme:
- 1/2 kila kvalitního kuřecího mletého masa (kupuju na Scuku)
- 1/2 velkého batátu (pro striktní low carb/keto vynechejte)
- 1 kořenová petržel
- 2 hrsti růžiček z brokolice
- 2 hrsti růžiček z květáku
- sůl
- hrst listové petržele
- hrst bazalky, případně jiné bylinky
Batát, petržel, brokolici a květák usekejte na rýži nebo klidně ještě jemněji (já na to používám svůj smoothie mixér). Na pánvi na sucho asi 5 minut poduste (pustí šťávu samo, chceme uvařit a zároveň trochu vysušit). Přidáme všechny ostatní ingredience včetně bylinek nasekaných na hrubo, dobře umícháme a tvarujeme kuličky velikosti asi golfového míčku. S těstem se i přes absenci jakýchkoliv pojidel pracuje hezky, jen se maličko lepí na ruce.
Kuličky odkládáme na plech vyložený pečícím papírem a pak upečeme asi 20 minut na 160 stupňů. Pak můžeme ještě na 3 minuty zvýšit na 200 stupňů a zapnout gril, aby se kuličky opekly do zlatova.
Kuličky hezky voní po bylinkách, cítíte v nich mírnou sladkost zeleniny a jsou pěkně šťavnaté. My jsme podávali se salátem, jdou ale používat jakkoliv: jako knedlíčky do polévky, do rajčatové omáčky a podobně.