(Nejen) nízkosacharidový recept: Grundle pečené v troubě

Smažené grundle jsou prý Podskalská specialita – a my to do Podskalí máme kousek. Jirka tyhle mrňavé rybičky miluje – dáváme si je všude v cizině, kde to jde, třeba v Řecku nebo Španělsku. Jenže klasické jsou obalené v mouce a smažené v oleji, takže jsem přišla s obměnou, abychom si je mohli dopřát ve zdravější verzi.

Rybky jsem koupila mražené – v kilovém balení v Tescu. Narazila jsem na ně vlastně náhodou – a udělaly mi radost, tak jsem je koupila a naplánovala k večeři Jirkovi jako překvapení.

Abychom se vyhnuli smažení, použijeme troubu na vyšší teplotu a horkovzduch – maličké rybičky nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu. A ano, je to trochu divné, ale jedí se celé, tak jak jsou, i s hlavičkou a ploutvičkami. Jejich obalení je trošku milosrdné, protože jim pak není tolik vidět do očí… :-)

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g grundlí/mražených rybek (Tesco je prodává jako “Grundle ančovičky”), koupíte i přes Tesco online
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce strouhaného sýru typu parmazán
  • špetka soli
  • pepř

Rybky necháme rozmrznout (případně si můžeme pomoci prolitím teplou vodou v cedníku) a osušíme je v utěrce.

Obalíme je ve směsi mletého lněného semínka, lahůdkového droždí a sýra, se špetkou soli a čerstvě strouhaným pepřem. Rybky nikdy nejsou úplně suché, takže “strouhanka” na ně hezky přilne.

Rozložíme je v jedné vrstvě na plech s pečícím papírem a dáme do trouby předem předehřáté na 200 stupňů s horkovzduchem. Vyndáme, jak zezlátnou – trvá to jen pár minut.

Podávejte je hned – na začátku jsou hezky křupavé, časem “vlhnou”, nicméně jim to na chuti nijak neubírá. My jsme je servírovali se stejně na rychlo ogrilovanou zeleninou – paprika, cuketa, lilek, cibule, také jen cca 10 minut na stejnou teplotu a horkovzduch.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top