(Nejen) Nízkosacharidový recept: Krémová kapusta – úžasná zeleninová příloha do podzimního počasí

Receptů na zeleninové přílohy není nikdy dost a kapusta nepatří asi mezi nejoblíbenější jídla většiny lidí – o to víc stojí za to tenhle recept vyzkoušet. Patří do stejné kategorie jako Květákové bryndzové halušky, o kterých když slyšíte poprvé, přijde vám to nic moc, ale pak to vyzkoušíte a víte, že se ten recept zařadí mezi stálice vašeho jídelníčku :-) Zajímavostí navíc je, že ač má skvělou krémovou konzistenci, neobsahuje mléko ani žádné mléčné výrobky. Takže je vhodný i pro ty, kterým mléko nedělá dobře.

Zabere to trochu času, ale opravdu to stojí za to. Nedoporučuju dělat z menší než předepsané várky, protože uvidíte, že na zbytek budete chodit ještě se lžící jen tak :-)

Potřebujeme:

  • 1 velkou cibuli
  • 100 g kvalitní slaniny (bez éček a hlavně takové, která má silnou chuť. Já kupuji na Scuku)
  • Celá hlávka kapusty
  • 1 sběračka vývaru
  • Asi 1/3 velkého květáku
  • Asi 200 ml kokosového mléka
  • Menší lžička kurkumy (nemusí být)

Kapustu rozdělíme na listy, okrájíme košťály (možná příště zkusím vykrojit jen ten největší od středu, protože tohle je jinak hodně práce) a nakrájíme na proužky (já dělám tak cca 2×7 cm). Nemusí být extra stejnoměrné, vařením kapusta stejně “zplihne”.

Na velké pánvi na trošce oleje osmahneme cibulku, přidáme slaninu nakrájenou na malé kostičky a na nižším plameni z ní vyškvaříme tuk. Po částech přidáme kapustu a vždycky 2-3 minuty restujeme, načež zalijeme vývarem (samozřejmě můžete i vodou, ale masová chuť vývaru nám výslednou chuť pěkně doladí), přidáme ještě sběračku vody a vaříme asi 10-15 minut – až se všechna tekutina odvaří a kapusta změkne.

Mezitím nahrubo nakrájíme květák a uvaříme v osolené vodě. Hotový květák slijeme, zalijeme kokosovým mlékem a rozmixujeme tak, abychom měli trochu řidší kaši.

Když se vyvaří voda z kapusty, přidáme k ní do pánve květákovou kaši, kurkumu a dosolíme podle chuti.

Podáváme jako přílohu k libovolnému masu, ale já ji jím klidně i jen tak samotnou :-)

Recept vhodný do: AIP, paleo, LC stravování

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top