(Nejen) nízkosacharidový recept: Papričky a kapusta plněné mletým masem s bylinkami, tzatziki a parmazánová mandlová strouhanka

Sehnala jsem tyhle úžasné maličké červené a žluté papričky a zrovna jsem měla v lednici mleté maso, kapustu a bylinky nakoupené na Scuku. Takže jsem si vzpomněla na plněné papriky a udělala je v lehčí, jarní verzi. Mleté maso s cibulkou, hrstí petržele a vajíčkem, není potřeba ani ničím zahušťovat. Papričkám odkrojíme stopku, vytáhneme blány se semínky a prsty nastrkáme náplň.

Pekla jsem v troubě asi hodinu na 90 stupňů, aby se zbytečně nevysušovalo – a pak dopekla asi na 200 stupňů deset minut. Na poslední dvě minutky jsem posypala strouhankou z mandlí a parmazánu v poměru 1:1.

Základ tzatziků jsou čerstvé bylinky – kopr a máta, nemusíte s nimi šetřit. I okurka a jogurt jsou ze Scuku – zejména na chuti bio okurky poznáte obrovský rozdíl! Z okurky jsem vymačkala šťávu, kterou jsem pak použila s perlivou vodou, citronem a trochu soli na limonádu, která mi doplnila minerály po běhu.

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 velké listy kapusty s vykrojenými košťály
  • 12 malých papriček, případně 4 klasické bílé papriky nebo kapie
  • 400-500 g kvalitního mletého masa (vepřové nebo směs s hovězím)
  • 1 velká cibule
  • 1 vajíčko
  • sůl, pepř
  • Kelímek bílého jogurtu
  • 1 okurka
  • hrst nasekaného kopru
  • 2 lžíce nasekané máty
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 2 lžíce parmazánu nebo podobného sýru

Kapustu krátce spaříme ve vroucí osolené vodě. Stačí minuta, jen aby změkla a dalo se do ní balit maso.

Masovou směs připravíme z masa, cibulky (nasekané na drobno – větší kousky by vypadávaly), hrsti petržele nebo jiné bylinky, jednoho vajíčka a 1/2 lžičky soli. Dobře uhněteme rukama, abychom rovnoměrně rozptýlili tuk a vyhnali ze směsi všechny vzduchové bublinky.

Paprikám odkrojíme stopku, vybereme blanky se semínky a dobře naplníme (lépe se to dělá postupně, po menších kouscích masové směsi). Asi stejné množství masa v podobě malých válečků zabalíme vždy do poloviny listu kapusty (která nám vznikla vykrojením košťálu).

Péct můžeme pomalu, jak je uvedeno výše, nebo bude fungovat i 180 stupňů asi půl hodiny až 40 minut, papriky se trochu svraští a pustí šťávu, tou dobou už bude maso v nich pěkně propečené. Na poslední 3 minuty posypeme parmazánovou strouhankou a dopečeme.

Na tzatziki nastrouháme okurku na jemno, osolíme a necháme “vypotit”, přebytečnou vodu vymačkáme a použijeme třeba do “limonády”, protože jinak by nám tzatziki moc naředila. Jogurt dáme do misky a vmícháme/všleháme olivový olej. Přimícháme okurku, bylinky, prolisovaný česnek, případně podle chuti dosolíme.

Podáváme ideálně ihned a tzatziky rozdělíme mezi všechny strávníky, případně dojíme lžičkou. Druhý den už to nebude ono, začne se nám oddělovat voda a konzistence už nebude tak pěkně krémová.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top