(Nejen) nízkosacharidový recept: Šalvějový (nebo jiný) bylinkový olej

Ochucené oleje jsou velkou inspirací, kterou jsem získala v Itálii na kurzu těstovin. Samy o sobě jsou chuťově hodně intenzivní, díky tomu tvoří skvělý základ například zálivky na salát (a pokaždé bude jiná) a nebo jimi na závěr pokapete hotový pokrm na talíři a tím dodáte tu závěrečnou kapku chuti. Navíc v lahvičce skvěle vypadají a hodí se jako dárek.

Já jsem si hned udělala ten šalvějový – protože mi je jasné, že těstoviny budu dělat opakovaně a šalvějové máslo na ně bylo dokonalé – jenže za pár týdnů nebo měsíců už čerstvou šalvěj neseženeme. A vyrobit si doma šalvějový olej, kterým pak na závěr například ty těstoviny pokapeme, je otázka deseti minut.

Rozhodněte se sami, zda jako základ použijete extra virgin olivový olej, nebo jen “pomace” – olivový olej z pokrutin. Extra panenský je výrazně zdravější, ale také chuťově výraznější a neměl by přijít do vyšší teploty než třeba 90 stupňů, aby se nekazil. Což zkomplikuje výrobu i následné použití. Naopak pomace nemá tolik účinných látek, ale může přijít i do teplé kuchyně.

Potřebujeme:

  • 2 dcl olivového oleje
  • 10 velkých listů šalvěje

Olej i šalvěj dáme do malého hrnce a pomalu zahříváme na sporáku. Pokud máme extra virgin olej, hlídejte teplotu do 90 stupňů (například teploměrem do masa). Pomace olej zahřejte klidně k mírnému varu – ať to lehce bublá.

Nechte “vařit” cca 10-15 minut. Poté nechte vychladnout (pozor, olej je mnohem teplejší než voda, dá se snáze opařit!!!). Do čisté vhodné skleničky vhoďte pár čerstvých lístků šalvěje a přelijte olejem.

O ochucených olejích si povídáme na kurzu Jedlých Vánočních dárků. Rezervujte si své místo a dozvíte se víc!

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top