Tabouleh – aneb velice netradiční přílohový salátek – #AIP, low-carb, paleo recept
Tabouleh je salátek z blízkého východu, který ale vlastně není moc ze zeleniny, ale rovnou z bylinek. Základ tvoří petržel – velké množství petržele. Salátek je svěží, kyselý od citronu a zdravé tuky mu dodává štědrá dávka olivového oleje. Do salátu v originálu patří bulgur, ten má ale jen funkci plniva (snad mě někdo neosočí z troufalého prohlášení:)), takže my jej s klidem vypustíme a pochutnáme si na téhle dobrotě zcela bez výčitek. Vyzkoušejte!
Na 4 porce potřebujeme:
- 200 g (2 svazky) petržele
- 50 g (1 malý svazek) máty
- 1 jarní cibulku (nebo malou klasickou)
- 100 g (cherry) rajčat
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce kvalitního panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- čerstvý mletý pepř
Samotná příprava je velmi jednoduchá: bylinky nasekáme na drobno, podobně jako jarní cibulku. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, asi půl krát půl centimetru. Zalijeme citronem a olejem, přidáme sůl a pepř a dobře promícháme. Salát je nejlepší, když jej necháme před podáváním půl hodiny odležet v ledničce.
Dobrou chuť!