Dýňové rizoto, #paleo, low carb, AIP recept
A ještě jeden dýňový recept zapomenutý z konce podzimu. Když je dýní přebytek, přemýšlíte, do čeho všeho je dát. Když bych dělala rizoto po staru, to dýňové bych si představila jako italskou krémovou rýži s „omáčkou“ z rozmixované upečené dýně. Tady ale dýně slouží přímo místo rýže, aby recept vyhovoval všem nízkosacharidovým vyznavačům – a nebo třeba těm, kteří rýži ze zdravotních důvodů jíst nemohou. Jakmile jste jednou zvyklí na chuť zeleniny, tohle rizoto vám bude chutnat – možná i víc než to klasické!
Potřebujeme:
- 1/2 dýně, oloupané a nastrouhané nahrubo
- 1/2 menšího celeru, také nastrouhaného
- 1 cuketa, na tenká čtvrtkolečka
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku, na tenké plátky
- velká hrst sušených hub
- 250 g žampionů, na plátky
- hrst petržele
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale dodá spoustu „sýrové“ chuti, koupíte ve zdravé výživě)
Začněte sušenými houbami – zalijte je v hrnečku vroucí vodou a nechte odstát, klidně 10 minut. Mezitím si nakrájejte všechnu zeleninu – samotné vaření pak půjde ráz na ráz.
Ve velké pánvi (já ráda používám wok, protože to z něj nepadá všude okolo :)) rozehřejte olej a opečte na něm cibulku do zlatova. Na minutu přihoďte česnek a dobře míchejte, aby se nespálil.
Přijdejte strouhaný celer a asi minutu až dvě opékejte – je tvrdší než dýně, takže mu to trvá déle. Pak přidejte asi půlku dýně – aby jí nebylo moc naráz a příliš nám neochladila pánev. Takhle máme možnost ještě dýni restovat na teplé pánvi. Asi po minutě přidejte i zbytek, chvilku orestujte, pak zalijte sušenými houbami i s nálevem.
Nechte za občasného míchání vařit asi 2 minuty, měla by se odpařit většina nálevu. Na závěr přidejte cuketu a žampiony nakrájené na plátky a povařte už jen tak minutu. Celé vaření by nemělo trvat víc než pár minut – chceme, aby dýně a celer připomínaly rýži a neměli jsme z nich kaši :-)
Dosolte dle chuti, vmíchejte velkou hrst nasekané petrželky a lahůdkové droždí pro „sýrovou“ chuť.