Dýňové rizoto, #paleo, low carb, AIP recept

A ještě jeden dýňový recept zapomenutý z konce podzimu. Když je dýní přebytek, přemýšlíte, do čeho všeho je dát. Když bych dělala rizoto po staru, to dýňové bych si představila jako italskou krémovou rýži s “omáčkou” z rozmixované upečené dýně. Tady ale dýně slouží přímo místo rýže, aby recept vyhovoval všem nízkosacharidovým vyznavačům – a nebo třeba těm, kteří rýži ze zdravotních důvodů jíst nemohou. Jakmile jste jednou zvyklí na chuť zeleniny, tohle rizoto vám bude chutnat – možná i víc než to klasické!

Potřebujeme:

  • 1/2 dýně, oloupané a nastrouhané nahrubo
  • 1/2 menšího celeru, také nastrouhaného
  • 1 cuketa, na tenká čtvrtkolečka
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku, na tenké plátky
  • velká hrst sušených hub
  • 250 g žampionů, na plátky
  • hrst petržele
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale dodá spoustu “sýrové” chuti, koupíte ve zdravé výživě)

Začněte sušenými houbami – zalijte je v hrnečku vroucí vodou a nechte odstát, klidně 10 minut. Mezitím si nakrájejte všechnu zeleninu – samotné vaření pak půjde ráz na ráz.

Ve velké pánvi (já ráda používám wok, protože to z něj nepadá všude okolo :)) rozehřejte olej a opečte na něm cibulku do zlatova. Na minutu přihoďte česnek a dobře míchejte, aby se nespálil.

Přijdejte strouhaný celer a asi minutu až dvě opékejte – je tvrdší než dýně, takže mu to trvá déle. Pak přidejte asi půlku dýně – aby jí nebylo moc naráz a příliš nám neochladila pánev. Takhle máme možnost ještě dýni restovat na teplé pánvi. Asi po minutě přidejte i zbytek, chvilku orestujte, pak zalijte sušenými houbami i s nálevem.

Nechte za občasného míchání vařit asi 2 minuty, měla by se odpařit většina nálevu. Na závěr přidejte cuketu a žampiony nakrájené na plátky a povařte už jen tak minutu. Celé vaření by nemělo trvat víc než pár minut – chceme, aby dýně a celer připomínaly rýži a neměli jsme z nich kaši :-)

Dosolte dle chuti, vmíchejte velkou hrst nasekané petrželky a lahůdkové droždí pro “sýrovou” chuť.

Pokud se Vám mé recepty a tipy líbí, přihlašte se pod článkem do newsletteru nebo sledujte Facebook K Nakousnutí, ať vám nic neuteče!

Lucie Navrátilová

Vaření je moje vášeň! Miluju experimentování, vymýšlení nových receptů a práci s čerstvými surovinami. Dovolte mi přenést trochu toho nadšení na vás v receptech nebo kurzech!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to Top